Zelfgemaakte Tomatenketchup

Tomatenketchup

 

Altijd al nieuwsgierig geweest naar welke ingrediënten er eigenlijk in tomatenketchup zitten? Tomaten, dat is zeker, maar geloof het of niet, de voorloper van de moderne ketchup was volledig tomaat-vrij.

Ketchup kent een zeer lange geschiedenis. De voorloper was een gegiste vissaus uit het zuiden van het keizerlijk China. Al van het jaar 300 voor Christus zijn er teksten gevonden waarin het gebruik werd beschreven van gegiste pasta’s gemaakt van vis ingewanden, met vlees en sojabonen als bijproducten. De vissaus, die door de plaatselijke bewoners “ge-thcup” of “koe-cheup” werd genoemd, was gemakkelijk op te slaan op de lange zeereizen en werd zo verspreid langs belangrijke handelsroutes. De Britse handelaren pikten de zoute specerij in het begin van de jaren 1700 op en namen het mee naar huis, waar ze het originele recept van de vissaus ontrafelden en na ging maken. Kookboeken uit de 18e eeuw beschrijven recepten van ketchup die gemaakt zijn van oesters, mosselen, paddestoelen, walnoten, citroenen, selderij en zelfs fruit zoals pruimen en perziken. Meestal werden de componenten ofwel ingekookt tot een siroop-achtige consistentie of voor een langere tijd in zout bewaard. Beide werkwijzen leidden tot een sterk geconcentreerd eindproduct: een zoute en pittige smaakbom. Pas in een kookboek uit 1812 werd een eerste recept van ketchup gevonden waarin tomaten waren verwerkt.

De tomatenketchup zoals we die nu kennen is niet meer weg te denken uit onze keuken. In de VS is het zelfs de meest favoriete specerij, gezien het feit dat er in elke 97 van de 100 gezinnen en er in vrijwel íedere eetgelegenheid een fles ketchup op tafel staat. Persoonlijk eet ik tomatenketchup in beperkte mate, maar zo nu en dan, als ik bijvoorbeeld weer eens zelfgemaakte frietjes op het menu heb staan, heb ik er écht zin. Behalve mijn zelfgemaakte mayonaise gaat er dan ook een grote dot ketchup op.

Zélf tomatenketchup maken is makkelijker dan je denkt én het voornaamste is dat je precies weet wat er in zit. Natuurlijk is de kant-en-klare ketchup die je in de winkel koopt lekker, maar wat de ingrediënten zijn wordt door de fabrikanten niet verklapt. Op de verpakkingen wordt meestal gesproken van kruiden en specerijen, zonder de exacte benamingen er aan toe te voegen, bang dat ze zijn om geïmiteerd te worden.

Omdat ik persoonlijk niet hou van verpakte etenwaren waarvan op de verpakkingen niet de juiste ingrediënten staan vermeld, maak ik alles vrijwel altijd zelf. Zo ook dus deze tomatenketchup. Een eerlijk en heerlijk receptje zónder erbij te hoeven na te denken wat je precies eet en dat vind ik wel zo prettig.

 

Recept Zelfgemaakte Tomatenketchup

Voorbereidingstijd: 15 minuten

Kooktijd: 45 minuten

Totaal tijd: 1 uur

Aantal: circa ½ liter

Recept Zelfgemaakte Tomatenketchup

Ingrediënten:

 • 1,5 kg rijpe tomaten
 • 90 gr bruine bastersuiker
 • 240 ml rode wijnazijn
 • 4 el Dijon mosterd
 • 1 el tomatenpuree
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 el komijnpoeder
 • 1 tl kerriepoeder
 • 1 tl korianderpoeder
 • sap van ½ citroen
 • tabasco (circa 2 druppels of naar smaak)
 • zout (naar smaak)

Werkwijze:

 1. Snij de tomaten in partjes.
 2. Pel en snij de knoflook zeer fijn.
 3. Plaats de partjes tomaten en knoflook in een grote kookpan.
 4. Voeg ALLE overige ingrediënten toe BEHALVE het citroensap en de tabasco.
 5. Breng aan de kook op hoog vuur.
 6. Zet het vuur laag en laat, onder af en toe roeren, op laag vuur doorkoken totdat al het vocht is verdampt en totdat het een vrij dikke brij is geworden. (Let op! Hou de ketchup voortdurend in de gaten en roer zoveel mogelijk om aanbakken te voorkomen).
 7. Proef de ketchup, breng op smaak met het citroensap en de tabasco, en voeg eventueel een snufje zout toe (naar smaak).
 8. Zeef de ketchup met een handzeef (de overgebleven tomatenvelletjes en laurierblaadjes kun je wegdoen).
 9. Laat de ketchup afkoelen en schep hem daarna in een mooi (goed af te sluiten) potje

HOUDBAARHEID: Minstens één maand mits in de koelkast en goed afgesloten bewaard.

http://murielsbakingpassion.nl/zelfgemaakte-tomatenketchup/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *