Vanille Koekje met Witte Chocolade

Vanillekoekje met witte chocolade

 

Witte chocolade is een van de culinaire zaligheden die bij mij hoog in het vaandel staan. Witte chocolade, zacht en romig zoals alleen witte chocolade dat kan zijn. Helaas is mijn man er niet zo’n fan van, anders zou ik het zonder twijfel veel meer in m’n recepten toepassen. Niet dat hij er een afkeer van heeft, maar als het chocolade betreft gaat z’n voorkeur tóch uit naar de pure versie. Geen nood, bij tijd en wijle houdt een verschil in voorkeur een goede relatie in stand, zélfs als het zoiets onbenulligs als de voorliefde voor chocolade betreft.

Vandaag staat in het teken van koekjes bakken. Een planning of überhaupt een recept heb ik nog niet bedacht. Recepten komen en gaan bij mij, afhankelijk van wat ik zie, ruik of voel. Aangezien er nog een berg witte chocolade op voorraad staat is wat dat betreft de keuze snel gemaakt (sorry mannetje, maar vandaag is het mijn beurt om mezelf in de watten te leggen). M’n zelfgemaakte vanille extract staat mij vragend aan te staren of ook hij vandaag weer eens aan de beurt is om van enig nut te kunnen zijn. Welja joh, kom maar, laat me je koesteren, je verdient het.

Dus, witte chocolade en vanille, check! Wat staat mij nog meer ter beschikking? Eens even zien…. Cashewnoten, altijd een winner! Hoor ik daar m’n man in m’n gedachten roepen: ho ho meissie, denk je ook een beetje aan mij vandaag? Vooruit lieverd, ik zal je een heel klein beetje tegemoetkomen, ik zal er speciaal voor jou wat cacao in gaan verwerken, niet overmatig, een beetje ter compensatie, ik wil je immers niet teveel verwennen. Het koekje krijgt meer en meer vorm, ik verzamel alle ingrediënten aan ga aan de slag.

Een koekje met een vleugje vanille, met een vulling van witte chocolade en cashewnoten. Er bovenop heb ik een figuurtje in de vorm van een vlindertje gelegd, als symbool voor balans en liefelijkheid, mét cacao erin verwerkt. Een subtiele nuance als aardigheidje voor m’n mannetje.

Een recept verzinnen hoeft niet moeilijk te zijn, het is gewoon een kwestie van inspiratie opdoen en wikken en wegen, geen poespas, bezieling is waar het om draait. Af en toe plooien naar de geneugten van je naasten hoort daar zéker ook bij.

 

Vanillekoekje met witte chocolade

 

Recept Vanillekoekje met Witte Chocolade

Voorbereidingstijd: 30 minuten

Kooktijd: 15 minuten

Totaal tijd: 45 minuten

Aantal: 12 stuks (doorsnede circa 4 cm)

Recept Vanillekoekje met Witte Chocolade

Ingrediënten:

    Deeg
  • 150 gr bloem
  • 100 gr ongezouten roomboter
  • 50 gr suiker
  • ½ tl vanille extract
  • snufje zout
  • ¼ tl cacaopoeder
  • Vulling
  • 50 gr witte chocolade
  • 25 ml ongeklopte slagroom
  • 50 gr cashewnoten (of noten naar keuze)

Werkwijze:

    Deeg
  1. Verwarm de oven voor op 175°C (160°C voor hetelucht).
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Meng ik een kom de bloem, boter, suiker, vanille extract en zout en kneed alles tot een samenhangend deeg.
  4. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ½ cm dik (je zult het deeg een paar keer uit moeten rollen).
  5. Steek in totaal 24 rondjes uit en leg deze op de bakplaat.
  6. Voeg aan het resterende deeg de cacaopoeder toe.
  7. Kneed het deeg goed door zodat de cacaopoeder goed wordt opgenomen.
  8. Steek er kleine figuurtjes uit en plak deze met een klein beetje water op de ronde deegplakjes.
  9. Bak de koekjes in 12-15 minuten af.
  10. Laat de koekjes volledig afkoelen op de bakplaat.
  11. Vulling
  12. Snij de chocolade in hele kleine stukjes en hak de noten fijn.
  13. Breng de kleine hoeveelheid slagroom aan de kook.
  14. Zodra deze begint te borrelen haal je het pannetje van het vuur.
  15. Los de stukjes chocolade al roerend op in de slagroom en voeg de fijngehakte noten toe.
  16. Afwerking
  17. Breng op de helft van de koekjes ongeveer een theelepel vulling aan en plak de resterende koekjes hierop.
http://murielsbakingpassion.nl/vanille-koekje-met-witte-chocolade/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *