Suikerbroodje

Suikerbroodje

 

Alleen al voor de heerlijke geur die zich door het huis verspreidt zou je het doen: zelf brood bakken. Een van mijn favoriete broden om bij het ontbijt te eten was vroeger altijd suikerbrood. Het is al weer een tijd geleden dat er suikerbrood op de ontbijttafel heeft gestaan hier in huis en vermits ik er opeens heel erge zin in kreeg ben ik er meteen mee aan de slag gegaan.

Een suikerbrood is van oorsprong een Fries product dat volgens de overlevering cadeau werd gegeven aan moeders die bevallen waren van een meisje (als de pas geborene een jongetje was werden er krentenbollen gegeven). Het is een brood dat rijk gevuld is met suikernibs (dit zijn grove suikerbrokken of parelsuiker) en kaneel. Doordat de suiker gaat karameliseren in de oven krijgt het brood een mooi goud bruine kleur en de combinatie van suiker en kaneel geeft het een bijzonder heerlijke smaak.

Suikerbrood is niet een traditioneel brood dat je met van alles belegt. Het meest voorkomende beleg bij dit brood is een ruime dot (room)boter, wat uiteraard niet te versmaden is, maar er zijn mensen die er van houden om de zoete smaak te combineren met een hartige (denk bijvoorbeeld aan kaas). Persoonlijk hou ik hier niet van, maar ieder z’n eigen ding zeg ik altijd. Het brood hoeft vanzelfsprekend niet alleen bij het ontbijt of de lunch te worden gegeten. Het kan evengoed worden geserveerd bij een middagkopje thee of koffie of zelfs als een toetje (vergelijkbaar met een kaneelbroodje dat in dezelfde zin kan worden geserveerd).

Wellicht is het overbodig om te vermelden, maar voor de goede orde zeg ik toch maar even: een suikerbrood is niet bepaald een product waar diëtisten of andere gezondheidsspecialisten hun goedkeuring aan zullen verlenen. De ingrediënten bloem, boter, melk, ei en bovenal de suiker maken dat het brood niet bepaald op de zogenaamde schijf van 5 te vinden is. Maar ach, altijd gezond eten is ook maar saai en daarom is af en toe (met mate) zondigen best wat mij betreft. Daarbij kan het bij tijd en wijle een uitstekende uitlaatklep zijn en de boog hoeft niet altijd gespannen te zijn om het zo maar te zeggen. Bij mij gaat smaak boven alles en mocht het caloriegehalte daarbij dermate groot zijn, dan maar wat minder ervan eten. Laten staan doe ík het in ieder geval niet (misschien dat meer mensen dat zouden moeten doen).

Het brood is in een plastic zak vrij lang goed houdbaar, een paar dagen tot een week is geen probleem (wel eerst goed laten afkoelen voordat je hem in een zak stopt!). In de diepvries bewaren is natuurlijk helemaal ideaal. Je kunt hem uiteraard ook gewoon in de vorm van een brood maken, niks mis mee, maar als je dit van plan bent, is het wel handiger om hem eerst in plakken te snijden voordat je hem in de diepvries bewaart. Voor het gemak heb ik daarom mijn suikerbrood in de vorm van bolletjes gemaakt, alhoewel, een bolletje oogt ook zo mooi en het oog wil ook wat, vandaar.

 

Suikerbroodje

 

Recept Suikerbroodje

Voorbereidingstijd: 50 minuten

Kooktijd: 25 minuten

Totaal tijd: 1 uur, 15 minuten

Aantal: 8 broodjes

Recept Suikerbroodje

Ingrediënten:

 • 350 gr bloem
 • 150 ml magere melk (of halfvolle melk)
 • 40 gr zachte ongezouten roomboter in blokjes.
 • 10 gr kristalsuiker
 • 7 gr gedroogde gist
 • 1 los geklopt ei
 • 1 tl zout
 • 2 el ahorn siroop
 • ¼ tl kaneel
 • 150 gr parelsuiker
 • Extra
 • 15 gr kristalsuiker om de bolletjes in te rollen
 • neutrale olie om de schaal in te vetten
 • boter om het bakblik in te vetten

Werkwijze:

 1. Verwarm de melk en zet even apart tot deze lauw aanvoelt.
 2. Los de gist en suiker op in de lauwe melk en zet 10 minuten apart totdat deze schuimig is.
 3. Meng in de kom van je mixer de bloem, het gistmengsel, ei, kaneel en ahornsiroop met de deeghaak.
 4. Zodra alles een beetje bij elkaar komt voeg je het zout toe.
 5. Mix alles op een lage stand tot een deegbal en voeg dan de boter toe. Doe dit blokje voor blokje zodat de boter goed wordt opgenomen door het deeg.
 6. Blijf mixen tot een soepel deeg.
 7. Vet een schaal in met een klein beetje neutrale olie, leg hierin de deegbal en bedek met plastic folie.
 8. Laat het deeg 1 tot 1½ uur rijzen of totdat het in volume is toegenomen.
 9. Rol het deeg lichtjes uit op een licht met bloem bestoven werkblad (gebruik hiervoor zo min mogelijk bloem).
 10. Verdeel de parelsuiker op de deegplak en kneed met de hand de suiker door het deeg.
 11. Vorm een langwerpige rol van ongeveer 20 cm en verdeel in 8 gelijke stukken.
 12. Maak van iedere stukje een bolletje en rol deze lichtjes door de kristalsuiker.
 13. Vet een rond bakblik in met een beetje boter en plaats hierin de deegbolletjes.
 14. Vet een stuk plasticfolie in met wat neutrale olie en bedek hiermee je bakblik. (De olie zorgt ervoor dat het plastic niet aan je deeg gaat vastplakken).
 15. Laat de bolletjes nogmaals rijzen voor ongeveer 1 uur.
 16. Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht) of 200°C (zonder hetelucht).
 17. Bak de broodjes 15-20 minuten (je kunt met een satéprikker testen of de broodjes gaar zijn, deze moet er schoon uitkomen wanneer je er in prikt).

NB!!

De voorbereidingstijd is exclusief de rijstijd van totaal 2½ uur

http://murielsbakingpassion.nl/suikerbroodje/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *