Sesambrood (zonder-kneden)

Sesambrood (zonder-kneden)

 

Mijn Brood-zonder-kneden waarvan ik het recept enkele weken geleden op mijn blog heb geplaatst blijkt een groot succes te zijn. Diverse belangstellenden hebben mij via de diverse sociale media uitleg gevraagd naar het recept en hebben aangegeven dat ze dit beslist willen gaan bereiden.

Als variatie op het eerdere recept heb ik het deze keer nóg iets gemakkelijker gemaakt door de rijstijd te reduceren tot 2 uur. Verder heb ik een derde hoeveelheid water vervangen door melk en er 20 gram boter aan toegevoegd. Hierdoor wordt het brood nóg smeuïger dan het al was terwijl de korst lekker krokant blijft. De zonnebloem- en pompoenpitten heb ik deze keer vervangen door sesamzaadjes wat een heerlijke nootachtige smaak teweegbrengt. Als laatste heb ik 2 soorten bloem gebruikt: gewoon broodmeel en volkorenbroodmeel, waardoor het accent iets minder scherp is, maar als je dat wenst, kun je natuurlijk variëren met om het even welk broodmeel dat je lekker vindt.

Zoals ik bij het vorige recept al heb aangegeven, kan er ook met de bereiding van dít brood weinig tot niets fout gaan. Een simpel maar uiterst effectief receptje waarmee je binnen not-time een heerlijk brood op tafel tovert.

 

Sesambrood (zonder-kneden)

 

Sesambrood (zonder-kneden)

Voorbereidingstijd: 15 minuten

Kooktijd: 25 minuten

Totaal tijd: 40 minuten

Sesambrood (zonder-kneden)

Ingrediënten:

  • 250 gr broodmeel
  • 250 gr volkorenmeel
  • 1 el zeezout
  • 1 el gedroogde gist (circa 11 gram)
  • 20 gr ongezouten roomboter
  • 240 ml melk
  • 120 ml water
  • boter om in te vetten.
  • sesamzaadjes om te bestrooien (circa 4 eetlepels)

Werkwijze:

  1. Verwarm de melk, het water en de boter al roerend in een pannetje tot de boter is gesmolten. Zet apart.
  2. Doe in een kom beide soorten meel, het zeezout en de gist maar zorg dat het zout en gist niet met elkaar in aanraking komen.
  3. Voeg het melkmengsel toe en roer met een lepel tot een soort beslag.
  4. Vet een rechthoekig cakeblik in met boter en bestrooi deze met een deel van de sesamzaadjes.
  5. Stort het beslag in het cakeblik.
  6. Vet een stuk plasticfolie in met wat olie en bedek het blik hier mee (de olie op het plastic zorgt ervoor dat het deeg er straks niet aan vast plakt)
  7. Laat het deeg circa 2 uur rijzen.
  8. Verwarm de oven voor op 200°C (zonder hete lucht) of 180°C (hete lucht).
  9. Bestrijk de bovenkant van het deeg met een klein beetje water en bestrooi met de rest van de sesamzaadjes.
  10. Bak het brood in circa 25 minuten gaar (het brood is gaar als een satéprikker er schoon uit komt).
  11. Haal het brood direct uit het blik en laat het op een rooster afkoelen.

NB! De voorbereidingstijd is uiteraard exclusief 2 uur rijzen.

http://murielsbakingpassion.nl/sesambrood/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *