Şekerpare

Sekerpare

 

Vandaag een verrukkelijk authentiek Turks gerecht. Şekerpare (spreek uit als ‘Sheh-ker-PAK-Reh’) is een van de vele prachtige en populaire desserts van de Turkse keuken, voornamelijk bereid door het bakken van zachte bolletjes deeg en dan gedipt in dikke citroen siroop. Şekerpare is uitgegroeid tot een van de meest geliefde Turkse zoetigheden onder de lokale bevolking en de bezoekende toeristen in Turkije. Vanwege de boter, griesmeel en stroop is het zo zacht is dat het smelt in je mond en ondanks de siroop is het niet overmatig zoet. Hoewel de siroop enige tijd nodig heeft om geabsorbeerd te worden, is het een eenvoudig en snel te bereiden recept, dus aarzel wat mij betreft niet om het een keer te proberen al is het alleen maar om de Turkse sfeer in je huis beleven.

Lekker als dessert, bij een High Tea of gewoon bij een kopje koffie.

 

Sekerpare

 

Recept Şekerpare

Voorbereidingstijd: 20 minuten

Kooktijd: 25 minuten

Totaal tijd: 45 minuten

Aantal: 20 stuks

Recept Şekerpare

Ingrediënten:

    Deeg
  • 225 gr bloem
  • 65 gr griesmeel (semolina)
  • 125 gr zachte ongezouten roomboter
  • 65 gr poedersuiker
  • 1 ei
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl vanille extract
  • snufje zout
  • 10 hazelnoten en 10 amandelen (of andere noot naar keuze)
  • Siroop
  • 375 gr suiker
  • 500 ml water
  • ½ el citroensap

Werkwijze:

  1. Breng het water met de suiker en citroensap aan de kook. Laat het 10 minuten koken. Zet apart.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C (zonder hetelucht) of 160°C (hetelucht).
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  4. Meng alle ingrediënten voor het deeg (behalve de noten) in een kom en kneed tot een samenhangend deeg (het deeg mag niet aan je handen plakken, voeg een lepeltje bloem toe mocht het deeg te plakkerig zijn).
  5. Verdeel het deeg in 20 gelijke bolletjes.
  6. Leg de bolletjes deeg op de bakplaat en druk in iedere bolletje een noot (ongeveer ½ cm diep). Druk de bolletjes nog een beetje plat.
  7. Bak de koekjes in circa 25 minuten gaar.
  8. Leg de koekjes in een diepe schaal en schenk de siroop erover. Laat de siroop zeker 5 uur in de koekjes trekken alvorens te serveren!!
http://murielsbakingpassion.nl/sekerpare/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *