Rozijnenbrood

Rozijnenbrood

 

Hoe ouder we worden, des te groter is de behoefte om herinneringen van vroeger op te halen. Onder het motto ‘weet je nog?’ komen gebeurtenissen en situaties vaak weer eens langs het geestesoog. Zo kwam ineens een herinnering bovendrijven aan m’n oma die regelmatig rozijnenbrood at, besmeerd met een laag roomboter, met daarop een plakje kaas en daarbovenop dan weer een flinke laag appelstroop. Ja, inderdaad, kaas met appelstroop. Ik weet me nog goed de eerste keer te herinneren toen ik mijn oma met volle teugen zag genieten terwijl ze zat te smikkelen en smullen van haar zelfgemaakte rozijnenbrood met daarop deze ongewone combinatie van zoet en hartig. Nieuwsgierig en geboeid als ik toen al was door alles wat met eten te maken had, moest en zou ik dit ook proeven. Het feit dat ik sindsdien áltijd mijn plakje rozijnen- of krentenbrood beleg met kaas en appelstroop, maakt wel duidelijk hoe lekker ik het toen vond en nog steeds vind. Het is dié herinnering die maakt dat ik ineens een ongelooflijke trek in rozijnenbrood krijg. Ik weet dat ook m’n man een grote fan is van rozijnenbrood. Toevalligerwijs maakte zijn moeder dit vroeger regelmatig en heeft het recept ervan uitvoerig beschreven in haar receptenboekje. Het beroemde receptenboekje van m’n helaas te vroeg overleden schoonmoeder, wat ben ik blij dat dit goed bewaard is gebleven. Al die ontelbare receptjes die erin staan vermeld, waarvan ik het bestaan nog niet eens wist, komt me nu weer uitstekend van pas. Aan de slag dus!

De bereiding van dit rozijnenbrood op zich is niet moeilijk, het vergt alleen wat tijd, mede door het rijzen van het deeg. De personal touch die m’n schoonmoeder aan het recept heeft gegeven zijn kaneel, citroenrasp en amandelschaafsel. Hierdoor krijgt het brood nét die extra friszoete, aromatische smaak die het verdient.

Dit brood is heerlijk bij een weekend-ontbijtje of kan uiteraard als een tussendoortje worden genuttigd. Wist je trouwens dat rozijnenbrood het meest geschikte brood is om in te vriezen? Wanneer je het brood invriest en erna ontdooit is het aroma van de rozijnen nóg beter in het brood getrokken. De smaak is dan werkelijk verrukkelijk.

Op het vlak van koken kent de traditie veel lekkers. Een Romeinse filosoof schreef ooit: ‘Wie van zijn herinneringen kan genieten, leeft tweemaal’. Treffender dan dit kan mijns inziens de verwijzing naar dit rozijnenbrood niet gedefinieerd worden!

 

Rozijnenbrood

 

Recept Rozijnenbrood

Voorbereidingstijd: 3 uur

Kooktijd: 25 minuten

Totaal tijd: 3 uur, 25 minuten

Recept Rozijnenbrood

Ingrediënten:

  • 350 gr bloem
  • 1½ dl halfvolle melk
  • 20 gr gist
  • 50 gr boter
  • 50 gr witte basterdsuiker
  • 200 gr rozijnen
  • 1 ei
  • 1 tl kaneel
  • 5 gr zout
  • rasp van 1 citroen
  • 20 gr amandelschaafsel (of hoeveelheid naar keuze)
  • zonnebloemolie of andere neutrale olie voor het bestrijken van de vorm

Werkwijze:

  1. Doe de bloem in een kom en roer er het zout, kaneel en de basterdsuiker door.
  2. Laat de boter in een pannetje op laag vuur smelten en giet er de melk bij.
  3. Doe de gist in een kommetje.
  4. Wanneer het boter/melkmengsel lauw aanvoelt, roer dan met een deel hiervan de gist vloeibaar.
  5. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en giet er de vloeibare gist in.
  6. Roer deze en geleidelijk ook de rest van het boter/melkmengsel door de bloem.
  7. Roer het ei erdoor tot zich een mooi deeg vormt.
  8. Bestuif je werkplek licht met bloem, haal het deeg uit de kom, voeg de citroenrasp en de rozijnen toe en kneed met de hand gedurende 10 minuten tot het soepel is en van de handen loslaat.
  9. Plaat het deeg terug in de kom, dek af met een vochtige doek en laat het op kamertemperatuur 1½ uur rijzen.
  10. Bestrijk een cakeblik van 22 cm lichtjes met zonnebloemolie of andere (neutrale) olie.
  11. Kneed het deeg nog een flink door en vorm er een brood van.
  12. Doe het brood in de vorm, dek af met plastic folie en laat nog eens 30 minuten narijzen.
  13. Verwarm de oven voor op 175°C (geen hete lucht) of 160°C (hete lucht).
  14. Bestrijk het brood lichtjes met water en bestrooi met het amandelschaafsel.
  15. Bak het brood gedurende circa 25 minuten totdat de bovenkant donkerbruin van kleur is en het amandelschaafsel lichtbruin van kleur is.
  16. Verwijder het brood direct uit de vorm en laat op een rek afkoelen.

NB!! De voorbereidingstijd is inclusief de totale rijstijd van 2 uur

http://murielsbakingpassion.nl/rozijnenbrood/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *