Rozijnen Puddingtaartje

Rozijnen Puddingtaartje

 

‘Wie wat bewaart, die heeft wat’ is een bekend gezegde. Ik ben een ‘bewaarder’ pur sang. Alles wat ik overhoud na het bereiden van welke creatie dan ook, verdwijnt bij mij óf in de koelkast, óf in de vriezer (die staan van tijd tot tijd dan ook bol van allerlei restjes). Het dumpen van voedsel vind ik sowieso respectloos, tegenover de minderbedeelden onder ons en tegenover onze leefomgeving. Vrijwel niets wordt dan ook verspilt in mijn keuken.

Na de bereiding van mijn Frangipane Aardbeien Taart had ik meer dan voldoende restjes over om er iets nieuws van te creëren. Mijn enige dilemma was: wordt het een taart of een koekje. De keuze was dermate lastig dat ik het daarom maar in het midden heb gelaten. Ik heb dit werkje weliswaar de naam ‘Rozijnen Puddingtaartje’ gegeven, maar voor hetzelfde geld had ik het toevoegsel ‘taartje’ kunnen wijzigen in ‘koekje’. Beide aanduidingen zijn passend wat mij betreft, je kunt het immers serveren bij elke gelegenheid. Maar zijn dan precies de ingrediënten die het zo veelzijdig maken?

Ten eerste sloffendeeg. Wat sloffendeeg precies is en hoe je het bereidt, heb ik reeds uitvoerig besproken in mijn blogbericht over mijn Frangipane Aardbeien Taart. Ten tweede banketbakkersoom (of vanillepudding zoals je wilt). Ook het recept hiervan is niets nieuws onder de zon. De topping bestaat uit kruimeldeeg met daarbovenop glazuur. Het lijkt mij voor de hand liggend dat ook over het recept hiervan geen misverstanden kunnen bestaan. De rozijnen, als laatste, eisen wat mij betreft helemáál geen nadere gebruiksaanwijzing.

Kost het veel tijd en moeite om dit taartje (of koekje) te bereiden? Nee, naar mijn mening niet. Heb je geen sloffendeeg of banketbakkersroom voorradig dan neemt het, inclusief het bereiden hiervan, in totaal circa één uurtje in beslag (baktijd inbegrepen). Heb je beide ingredïenten wél in voorraad, dan duurt het maar een half uurtje eer alles gepiept is. Voorwaar geen slechte aanleiding dus om restjes te bewaren. Immers, ‘wie bewaart, die heeft wat’. Met andere woorden: het bewaren van iets kan op lange termijn voordelig blijken te zijn.

Tenslotte ben je wellicht nieuwsgierig naar de smaak? Op deze vraag heb ik maar één passend antwoord: bereid ze een keertje zélf en je zult versteld staan….

 

Rozijnen Puddingtaartje

 

Recept Rozijnen Puddingtaartje

Voorbereidingstijd: 45 minuten

Kooktijd: 20 minuten

Totaal tijd: 1 uur, 5 minuten

Aantal: 12 stuks

Recept Rozijnen Puddingtaartje

Ingrediënten:

    Deeg
  • 125 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 90 gr ongezouten zachte roomboter
  • 40 gr licht bruine basterdsuiker
  • 50 gr fijne kristalsuiker
  • ½ ei
  • rasp van ¼ citroen
  • snufje zout
  • Vulling
  • 50 gr gewelde rozijnen
  • 150 gr banketbakkersroom (ZIE RECEPT)
  • Kruimeldeeg
  • 65 gr ongezouten roomboter
  • 75 gr bloem
  • 80 gr rietsuiker
  • Glazuur
  • 50 gr poedersuiker
  • 3 tl eiwit (of eventueel melk of water)

Werkwijze:

    Deeg
  1. Verwarm de oven voor op 180°C (elektrische oven) of 160°C (hetelucht oven).
  2. Vet een whoopievorm of muffinblik royaal in met boter.
  3. Klop het ei in een kommetje los en weeg 24 gr af, zet apart.
  4. Meng in een aparte schaal de bloem, bakpoeder en het zout. Zet apart.
  5. Klop in de kom van je mixer met de bisschophaak de boter luchtig.
  6. Voeg beide suikers toe en mix tot de suiker door de boter is opgenomen.
  7. Voeg de 24 gr ei en citroenrasp toe en meng alles goed door.
  8. Voeg als laatste het bloemmengsel toe en mix op lage snelheid tot een samenhangend deeg.
  9. Verdeel het deeg in 12 gelijke plakjes en bedek de bodem van de whoopievorm of muffinpan. Druk het deeg aan de zijkanten een klein beetje omhoog.
  10. Zet apart.
  11. Vulling
  12. Wel de rozijnen in water.
  13. Maak 150 ml banketbakkersroom VOLGENS BEREIDINGSWIJZE (ipv een vanillestokje kun je ook ½ tl vanille extract gebruiken of een deel van de suiker vervangen door vanillesuiker).
  14. Knijp de rozijnen uit en roer deze door de pudding.
  15. Kruimeldeeg
  16. Kneed alle ingrediënten in een kom, met je handen tot een kruimeldeeg.
  17. Afwerking
  18. Schep op ieder deegplakje ongeveer ½ eetlepel banketbakkersroom en bestrooi met het kruimeldeeg.
  19. Druk het voorzichtig een beetje aan.
  20. Bak de koeken 15-20 minuten of totdat de randen mooi bruin zijn.
  21. Glazuur
  22. Doe de poedersuiker in een kommetje en voeg het eiwit (of melk, of water) toe en roer tot een glad papje.
  23. Maak van bakpapier een cornetje en vul deze met de glazuur (je kunt de glazuur eventueel ook met een lepeltje op de koeken aanbrengen).
  24. Versier de koeken met streepjes glazuur.
http://murielsbakingpassion.nl/rozijnen-puddingtaartje/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *