Pizza Taart

Pizza Taart

 

Mijn maag knort van de honger, ik heb een onbedwingbare trek in voedsel. Ik heb tot nu niet meer gegeten dan een paar boterhammen en een pruimenreep. Ik had het druk vandaag, zo druk zelfs dat ik niet toegekomen ben aan het eten van iets waarmee m’n maag enigszins gevuld aanvoelt. Dat kan gebeuren, maar is niet elke dag aan te raden. M’n hoofd (en maag) staat dus naar een snelle hap en pizza is het eerste wat in me opkomt. Laten bezorgen is geen optie bij mij en na een snelle check zie ik dat ik genoeg ingrediënten in huis heb om er iets lekkers van te maken, dus dan zelf maar snel aan de slag gaan.

Duh, ik realiseer me ineens, pizzadeeg, dat moet rijzen! Bye bye pizza! Even iets anders verzinnen dan maar? Even in m’n koelkast neuzen en wat zie ik daar? Filodeeg! M’n hersenen schieten meteen in standje overdrive. Pizza en filodeeg… yep, een pizzataart it is!

Het fijne van zelf pizza maken is dat je hem kunt beleggen met wat je maar wilt en met hoeveel je maar wilt. Kijk, ik hoef natuurlijk aan niemand uit te leggen hoe je een pizza maakt. Er kleeft niets bijzonders aan het bereiden ervan, maar het enige dat ik wil meegeven is dat zélf pizza maken zoveel leuker én gezonder is dan alle kant-en-klare versies die volop te verkrijgen zijn, althans, dat is mijn mening.

De ingrediënten die ik voorhanden heb zijn: een aubergine, champignons, zongedroogde tomaatjes, zwarte olijven, mozzarella, parmezaanse kaas, pecorino kaas en basilicum. Bepaald geen slecht aanbod! Die keren dat ik zélf pizza maak, besmeer ik hem vrijwel altijd met basilicum pesto. Deze pesto verkies ik zonder enige twijfel boven alle andere sauzen, lekker smeuïg met pijnboompitten, een knoflookje, een beetje kaas en olijfolie. Het mooie ervan is dat het in no time bereid is, dus ook dat is mooi meegenomen.

Ik begin de bereiding met de aubergine. Deze snij ik in plakjes en rooster hem even onder de grill zodat de smaak optimaal tot z’n recht kan komen.

 

DSC_4337

 

Daarna zijn de champignons aan de beurt. Ook deze snij ik in plakjes en fruit ze heel even op hoog vuur om het rauwe er van weg te nemen.

 

DSC_4344

 

Ondertussen bereid ik de basilicumpesto, snij de overige ingrediënten klein en snij het filodeeg op maat. Helemaal klaar om te gaan stapelen!

 

DSC_4347 DSC_4346

 

Ik begin met 5 vellen filodeeg als bodem, besmeer dit met de pesto en beleg deze met de overige ingrediënten, behalve de parmezaanse kaas. Dezelfde handeling herhaal ik dan nog een keer.

 

DSC_4349 DSC_4350
DSC_4351 DSC_4352
DSC_4353 DSC_4354
DSC_4355 DSC_4356

 

De bovenkant bedek ik royaal met filodeeg, losjes wel te verstaan, om een mooi effect te krijgen. Als laatste bekleed ik de pizzataart met overgebleven stukjes mozzarella en bestrooi hem met parmezaanse kaas. Vervolgens gaat hij de oven in.

 

DSC_4357 DSC_4360

 

Mijn pizzataart is klaar. Ik wil vooral niet opscheppen, maar om eerlijk te zijn is dit de lekkerste pizza die ik in jaren heb gegeten. Oké, een snelle hap is het uiteindelijk niet geworden (in totaal heeft het al bij al een uurtje of wat geduurd voordat ik aan kan vallen), maar het wachten is meer dan beloond en m’n knorrende maag krijgt wat het verdient. Eén ding staat in ieder geval vast, in deze vorm ga ik mijn pizza beslist nog een keer bereiden. Buon appetito!!

 

Pizza Taart

 

Recept Pizza Taart

Voorbereidingstijd: 30 minuten

Kooktijd: 25 minuten

Totaal tijd: 55 minuten

Aantal: circa 6 punten

Recept Pizza Taart

Ingrediënten:

 • 190 gr filodeeg
 • 1 aubergine
 • 250 gr champignons
 • 2 bolletjes mozzarella
 • 150 ml baslicum pesto (ZIE RECEPT)
 • 10 zwarte olijven in plakjes gesneden
 • 10 zongedroogde tomaten in plakjes gesneden
 • geraspte parmezaanse kaas ter afwerking

Werkwijze:

 1. Snij de aubergine in plakjes, breng op smaak met peper en zout en grill gedurende10 minuten.
 2. Snij de champignons in plakjes, breng op smaak peper en zout en fruit gedurende 5 minuten.
 3. Maak de pesto VOLGENS RECEPT.
 4. Warm de oven voor op 200°C (of 180°C hete lucht).
 5. Vet een rond cakeblik of springvorm in met neutrale olie.
 6. Snij het filodeeg rond ter grootte van de bodem van het blik of de springvorm
 7. Plaats 5 vellen filodeeg in het blik of de springvorm (deze hoeven niet strak te liggen).
 8. Besmeer met 1 eetlepel pesto en bedek met aubergine, champignons, olijven, zongedroogde tomaten en plakjes mozarella.
 9. Plaats hierop wederom 5 vellen filodeeg vellen, besmeer weer met pesto en bedek met de groenten en mozzarella.
 10. Maak in totaal 3 van deze pesto/groenten/mozzarella lagen (hou een kleine hoeveelheid mozzarella over voor de topping).
 11. Leg nu de laatste vellen in het blik. Doe dit losjes om een leuk effect te krijgen.
 12. Druk de zijkanten naar beneden aan met een kwastje dat is voorzien van olie.
 13. Snij de overgebleven places mozzarella in blokjes en strooi deze over de taart.
 14. Bestrooi met geraspte parmezaanse kaas (hoeveelheid naar keuze).
 15. Bak gedurende 25-30 minuten of tot de mozzarella bruin kleurt.
http://murielsbakingpassion.nl/pizza-taart/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *