Pittige Tomatensoep met Basilicum

Pittige Tomatensoep 1
 

Mijn wekelijkse gang naar de groente- en fruitmarkt inspireert mij altijd tot het bereiden van nieuwe gerechten. Als ik al die producten uitgestald zie liggen, beginnen mijn hersenen op volle toeren te draaien en zie ik allerlei mogelijkheden de revue passeren om er een smakelijke maaltijd mee te maken.

Deze keer lagen er mij fruitige vleestomaten aan te staren alsof ze wilden zeggen: Neem ons mee, laat ons baden in een geurige groentebouillon en versmelt ons met een strelende winterwortel, een venijnige rode ui, een kittig teentje knoflook en frisse sterke basilicumblaadjes. Voila, dank jullie wel tomaten, voor het recept dat je mij hebt gepresenteerd. Ja, zo gemakkelijk gaat dat bij mij, geen (soms lange) peinsmomenten over, of maken van lijstjes voor wat-zullen-we-deze week-eens-gaan-eten. Impulsief zijn heeft zo af en toe z’n voordelen en een wekelijkse gang naar de markt staat me daar buitengewoon in bij.

Soep is met zekerheid één van mijn favoriete gerechten, en zo ook van mijn man. Gewoon als maaltijd, verder geen poespas. Eigenlijk eten wij best vaak een soepje als avondeten, meestal vergezeld met een lekker broodje en zelfgemaakte knoflookboter. Echter, nooit zal er bij ons een blik opengetrokken worden, we bereiden de soep altijd zelf en experimenteren er dan altijd driftig op los.

Eenmaal weer thuis, heb ik het recept dat in m’n hoofd zat meteen ten uitvoer gebracht en dit tomatensoepje bereid. Om hem pittig te krijgen heb ik hem versterkt met enkele druppels tabasco, voor de kleur heb ik er een paar eetlepels tomatenpuree aan toegevoegd en als laatste heb ik hem verrijkt met blokjes mozzarella.

Een eenvoudig soepje, maar wél eentje die de juiste en gevoelige snaar weet te raken.

 

Recept Pittige Tomatensoep met Basilicum

Voorbereidingstijd: 20 minuten

Kooktijd: 1 uur

Totaal tijd: 1 uur, 20 minuten

Aantal: 1 liter

Aantal: circa 4 personen

Recept Pittige Tomatensoep met Basilicum

Ingrediënten:

  • 1 kilo vleestomaten
  • 1 grote winterwortel
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 liter groentebouillon
  • 20 gr verse basilicum
  • 150 gr mozzarella (uitgelekt)
  • tabasco (naar smaak)
  • zout en peper (naar smaak)
  • scheutje (bak)olijfolie voor het fruiten van de groenten

Werkwijze:

  1. Breng water aan de kook in een pan.
  2. Verwijder de groene delen van de tomaten en maak met een mesje een kruisje in de onderkant.
  3. Dompel de tomaten circa 10 seconden onder in het kokend heet water.
  4. Spoel ze vervolgens goed koud in ijswater om ervoor te zorgen dat ze niet doorgaren en de schil nog makkelijker loslaat.
  5. Ontvel ze en snij in grove stukken.
  6. Schil de winterwortel en ui en snij in grove stukken.
  7. Pel het teentje knoflook en hak in kleine stukken.
  8. Snij 10 gr basilicum in stukjes
  9. Giet een scheutje (bak)olijfolie in een grote kookpan en fruit hierin licht de wortel, ui, knoflook en de stukjes basilicum.
  10. Voeg de tomatenpuree toe en laat even meefruiten.
  11. Voeg de stukken tomaat en groenteboullon toe, breng alles op hoog vuur aan de kook.
  12. Zet het vuur laag als de soep eenmaal kookt en laat verder pruttelen gedurende circa 1 (één) uur (af en toe roeren en mocht de soep te dik worden, voeg dan wat extra groentebouillon toe).
  13. Pureer de soep met een keukenmachine, een staafmixer of blender.
  14. Voeg de tabasco toe naar smaak.
  15. Breng op smaak met zout en peper.
  16. Snij de overige 10 gram basilicum in grove stukken en voeg toe aan de gepureerde soep.
  17. Snij de mozzarella in blokjes en voeg toe aan de soep.
http://murielsbakingpassion.nl/pittige-tomatensoep/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *