Oliebollen

Oliebollen
 

Oké oké, Oud en Nieuw ligt weer achter ons en dit receptje komt misschien wat laat, maar laat je er daarom niet van weerhouden om oliebollen eens een keertje zelf te bereiden. Moet je persé wachten todat het weer Oud en Nieuw is? Nee mijns inziens niet, deze rakkertjes kun je wat mij betreft het hele jaar door eten. Ik stel alleen voor er niet teveel van te nemen, ze bevatten namelijk nogal wat calorieën, maar dat laat ik geheel aan jou over…

 

Recept Oliebollen

Voorbereidingstijd: 1 uur

Kooktijd: 1 uur

Totaal tijd: 2 uur

Aantal: 20 Oliebollen

Recept Oliebollen

Ingrediënten:

    Deeg
  • 500 gr bloem
  • 450 ml lauwe melk
  • 45 gr kristalsuiker
  • 10 gr instant gist
  • 1 ei
  • ½ tl zout
  • Bakken
  • 1½ liter zonnebloemolie
  • Afwerking
  • poedersuiker
  • Benodigdheden
  • Grote kookpan met een doorsnede van minstens 30 cm
  • IJsschep (of 2 lepels)
  • Suikerthermometer (niet persé noodzakelijk)
  • Schuimspaan
  • Keukenrol

Werkwijze:

    Deeg
  1. Verwarm de melk met de suiker in een pannetje totdat het lauw is.
  2. Neem de pan van het vuur, voeg de gist toe en zet apart gedurende 10 minuten.
  3. Zeef de bloem en zout in een aparte kom.
  4. Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel.
  5. Voeg het ei en het melkmengsel toe en roer goed door met een houten lepel.
  6. Bedek de kom met een vochtige theedoek of plastic folie, zet apart en laat het rijzen gedurende 45 minuten.
  7. Bakken
  8. Verwarm de olie in een kookpunt tot een temperatuur van 180°C (een suikerthermometer is aangeraden om de temperatuur te kunnen blijven controleren zodat deze constant op 180°C blijft tijdens het bakken, het zgn 'spelen met het vuur' is hierbij zeer voornaam).
  9. Schep met een ijsschep een bolletje deeg uit de kom en laat dit voorzichtig in de pan met olie zakken (maximaal 6 bolletjes per bakmoment).
  10. Bak gedurende 6 minuten (als de temperatuur goed is dan zullen de bollen automatisch draaien en hoef je de schuimspaan daarvoor niet te gebruiken. Indien ze niet draaien gebruik dan alsnog de schuimspaan).
  11. Leg de oliebollen met behulp van de schuimpaan op keukenpapier, bestrooi ze onmiddellijk met een kleine hoeveelheid poedersuiker en laat ze daarna uitlekken.

NB!! In het geval je een partij met ingrediënten zoals bijvoorbeeld, krenten, rozijnen, gedroogd fruit of gehakte noten wilt bereiden, voeg dan 150 gr van elk ingrediënt aan elke partij aan het eind van de bereiding van het deeg toe, maar voordat je het laat rijzen.

TIP! Als je ze serveert, zet er dan een extra schaaltje met poedersuiker bij zodat je gasten de oliebollen na elke hap weer kunnen bestrooien.

http://murielsbakingpassion.nl/oliebollen/

Eén Reactie op “Oliebollen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *