Lemon Curd Kokos Taart

Lemon Curd Kokos Taart

 

Eindelijk: de winter is voorbij! Laat die zonnestralen maar komen. De lente heeft haar intrede intussen goed gedaan! Tijd voor een frisse start van het nieuwe seizoen dus, en wat is er beter dan dit te vieren met een fris gebak, eentje met lemon curd en kokos.

Kokos en citroen vormen een krachtige combinatie, een die vrij populair is in de bakkerswereld. Koks en bakkers gebruiken geraspte kokosnoot in een groot aantal recepten. Het kan dienen als ingrediënt, een topping of extra smaak geven aan hartig voedsel zoals curries. We kennen allemaal wel de smaak van kokos: lekker zoet en exotisch doet het ons meteen denken aan tropische eilanden, zon, zee en strand. Citroen is de ideale smaakmaker voor allerlei gerechten. Zo uit de hand zullen niet veel mensen een citroen lekker vinden. Citroenen zijn namelijk erg zuur. Maar met het sap kun je veel. Door aan gerechten, dranken en sauzen citroensap toe te voegen, steelt zijn frisse smaak de show. Ook de aromatische schil kan een gerecht nét dat extra beetje smaak geven, daarom wordt het ook vaak toegevoegd aan deeg voor gebak of cake.

Ruim een maand geleden voelde ik al lentekriebels in me opkomen en heb toen al eens een Kokos Citroencake gemaakt. Met groot succes overigens. Aangezien de lente nu écht is aangebroken, leek het me voor de hand liggend om deze effectief te verwelkomen met deze taart. In dit geval een één-laags taart met een vulling van onvervalste Lemon Curd, een topping van glazuur en bestrooid met kokosrasp.

Het cakebeslag van deze taart verschilt qua ingrediënten niet zoveel van de Kokos Citroencake, echter, de citroenrasp en -sap én de melklikeur heb ik deze keer niet in het deeg verwerkt. In de plaats hiervan heb ik slagroom toegevoegd. Dit geeft het beslag een extra romige en zachte structuur. Ook is het recept van de glazuur wijkt af. Ook hiervoor heb namelijk ik geen citroen gebruikt. Als alternatief heb ik een glazuur gemaakt van poedersuiker, roomkaas en biologische honing. Ik heb ontdekt dat honing een geweldige verbinding vormt met citroen en kokos, vandaar dat ik het beslist in deze taart wilde toepassen. Veel van deze soort taarten worden besmeerd met botercrème. Dit vind ik persoonlijk iets te olieachtig van smaak, althans voor wat deze taart betreft. Voor de glazuur heb ik daarom gekozen voor roomkaas. Roomkaas is een stuk lichter dan roomboter en daarbij leek mij de hartige smaak ervan een goede samenhang vormen met de Lemon Curd. Tja, Lemon Curd, superlatieven schieten me tekort om dit goedje tot z’n optimale recht te laten komen. Het is een van de heerlijkste sauzen (zo niet de meeste heerlijke) waarin citroen is verwerkt. Dit (van oorsprong Engelse) mengsel van boter, suiker, eieren en citroensap en -rasp is een goddelijke saus die vaak wordt gebruikt als basis-ingrediënt in allerlei soorten gebak en taarten, maar ook vaak als bijgerecht van desserts wordt geserveerd. Lemon Curd en de lente gaan hand in hand kun je wel stellen (hoewel het het hele jaar door erg lekker is) en de keuze hiervoor lijkt me dan ook zeer vanzelfsprekend. Als decoratie heb ik de taart versierd met geel gekleurde blaadjes en een wit bloemetje die ik heb gevormd met fondant. De kleuren geel en wit leken met wel voor de hand liggend: typische lentekleuren die perfect passen bij dit nieuwe jaargetijde. Wil je eventueel meerdere taartlagen? Geen probleem, gewoon een kwestie van de hoeveelheden aanpassen en stapelen maar.

Lente is de manier waarop de natuur zegt ‘Laten we feest vieren!’. Bij een feest hoort vanzelfsprekend taart. Deze overheerlijke Lemon Curd Kokos Taart is wat mij betreft een uitmuntende keuze. Fris van smaak en kleur, zoals de lente betaamt!

 

Lemon Curd Kokos Taart

 

TIP: Als je voor een gerecht citroenschil wilt gebruiken, was de citroen dan goed. Telers van citrusfruit gebruiken vaak schimmelwerende middelen en die kunnen nog op de schil zitten. Ook wordt er nagenoeg altijd een waslaagje op citroenen aangebracht, daarom glanzen ze zo mooi. Beter kun je ervoor kiezen om biologische citroenen te gebruiken; bij de teelt daarvan zijn bestrijdingsmiddelen niet toegestaan, en de schillen zijn dus niet ‘besmet’ met toxische stoffen en/of een waslaagje. Rasp niet tot het onderliggende witte deel van de schil, want dat deel is namelijk bitter van smaak. Let er tevens bij het kopen van citroenen op dat ze stevig zijn en zwaar aanvoelen in verhouding tot hun grootte. Controleer ook dat ze een gave schil hebben. Citroenen met een gladde schil bevatten meer sap dan die met een ruwe schil.

 

Recept Lemon Curd Kokos Taart

Voorbereidingstijd: 1 uur

Kooktijd: 50 minuten

Totaal tijd: 1 uur, 50 minuten

Aantal: 10 punten

Recept Lemon Curd Kokos Taart

Ingrediënten:

    Deeg
  • 120 gr bloem
  • 30 gr maïzena
  • ¼ tl zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 60 gr kokosrasp
  • 150 gr kristalsuiker
  • 150 gr ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
  • 3 eieren
  • 60 ml ongeklopte slagroom
  • Vulling
  • Lemoncurd (ZIE RECEPT)
  • Glazuur
  • 250 gr poedersuiker
  • 100 gr roomkaas
  • 45 ml honing
  • 1 el melk
  • Garnering
  • 25 gr geroosterde kokosrasp

Werkwijze:

    Deeg
  1. Verwarm de oven voor op 170°C (geen hetelucht) of 150°C (hetelucht).
  2. Vet een rond bakblik van 20 cm in met boter en bedek de bodem met bakpapier.
  3. Meng in een schaal de bloem, het zout en het bakpoeder en zet apart.
  4. Splits de eieren.
  5. Klop de eiwitten met 1 eetlepel van de suiker schuimig. Dek de kom af met plasticfolie en zet apart.
  6. Snij de zachte boter in blokjes. Doe de blokjes in de kom van je mixer en klop de boter met de bisschophaak romig.
  7. Voeg de resterende suiker toe en mix ongeveer 3 minuten.
  8. Voeg 1 eidooier toe. Zodra deze volledig is opgenomen voeg je de 2e eidooier toe en vervolgens de 3e.
  9. Voeg slagroom toe en daarna de kokosrasp. Mix alles kort.
  10. Zeef het bloemmengsel boven de kom en spatel alles goed door tot alle bloem is opgenomen. Het beste is om dit in twee stappen te doen.
  11. Schep nu voorzichtig het eiwit in twee stappen er doorheen.
  12. Vul je bakblik met het beslag en bak gedurende 50 minuten.
  13. Laat de cake minstens 10 minuten in de vorm afkoelen alvorens hem uit de vorm te halen.
  14. Lemoncurd
  15. Maak de lemoncurd VOLGENS RECEPT en laat in de koelkast opstijven (het beste is om de curd een dag van tevoren te maken).
  16. Glazuur
  17. Mix in een kom van je mixer de suiker, roomkaas, melk en honing tot een glad geheel.
  18. Afwerking
  19. Snij de cake doormidden.
  20. Bedek 1 laag met ongeveer 8 eetlepels lemoncurd en leg de andere laag erop.
  21. Besmeer de bovenkant van de cake met de glazuur.
  22. Rooster de kokosrasp in een pannetje en strooi dit over de glazuur.
  23. Versier met fondant rozenblaadjes of decoreer naar keuze (of laat het weg).
http://murielsbakingpassion.nl/lemoncurd-kokos-taart/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *