Kruisbroodje

Kruisbroodje

 

Nog een enkele dagen te gaan en dan is het Pasen, het ‘Feest van de Opstanding’. Ik hou van Pasen. Het is een tijd voor het ongestraft eten van al de leukste dingen die je maar kunt bedenken! De oorsprong en geschiedenis van Pasen laat ik maar even achterwege, dat is zo’n lang verhaal dat ik liever overlaat aan de geschiedwetenschappers, theologen en wat dies meer zij.

Wat zéker is, is dat dit ook de tijd van het zoeken naar verborgen, geverfde eieren en eveneens de tijd van een uitgebreid paasontbijt is. Vooral dit laatste is een traditie die bij mij in huis in ere gehouden wordt tijdens deze feestdag. Om mezelf alvast een beetje voor te bereiden heb ik daarom deze kruisbroodjes gemaakt (dat scheelt me straks immers weer tijd). Het kruisbroodje heeft een lange geschiedenis en om daarover wat meer uit te weiden leek me wél interessant.

In Engeland kent men de populaire ‘hot cross buns’ als Vastenavondbroodjes. Vroeger werden deze broodjes alleen in de tijd voor Pasen gebakken en meer speciaal op Goede Vrijdag. Daarom werden ze ook wel Good Friday buns genoemd. Dat dit kruisbroodje op het kruislijden van Jezus wijst, moge duidelijk zijn en dat ze warm gegeten moesten worden is in verband te brengen met de hete spijsoffers van de Germanen. Het volksgeloof meende dat degene die op Goede Vrijdag geen ‘warme kruisbroodjes’ at, in de loop van datzelfde jaar zou sterven. Deze broodjes werden zelfs aan het vee gegeven als middel tegen ziekte. Vanzelfsprekend zou je nu denken dat de oorsprong van het broodje in Engeland ligt, niets is echter minder waar.

Laten we teruggaan naar het jaar 8 v.C., vier jaar voor de geboorte van Jezus. Laten we eens kijken naar wat er plaats vond bij de gehele (in die tijd) niet-christelijke bevolking in Europa, de Noordelijke en Midden Europese volkeren om precies te zijn. Het was ieder jaar in de lente gebruikelijk, dat op de eerste zaterdag na de 21ste maart (‘Sunnabend’ genaamd), de mensen buiten hun dorpen bijeenkwamen en dat iedereen die dat kon, hout verzamelde, het rondom een eikenboom opstapelde en in brand stak. Terwijl de mensen rondom het vuur zaten, knielden zij en smeekten ‘Sunna’ (hun godin van de dageraad), de verwachte lentedagen terug te brengen. Dit was de tijd van de voorjaarszonnewende, wanneer de winter eindigt en de warme lente maanden beginnen (interessant is dat het Duitse woord voor zaterdag ‘Sonnabend’ is, wat dus een directe link is met de zaterdagavond waarop de godin Sunna werd aanbeden). Na offers te hebben gebracht aan de godin van de lente op deze zaterdagavond, trokken de mensen zich terug tot de volgende morgen. Dan, enige tijd voor zonsopgang, ontmoetten ze elkaar weer buiten, met hun gezichten naar het oosten gericht, naar de opkomende zon, dank gevende aan hun godin Sunna voor het weer terugbrengen van de lentedagen. Deze dag, de eerste zondag na de 21ste maart, was een feestdag, een dag van vreugde met veel feesten en spelen. Een van deze spelen was het zoeken naar verborgen, geverfde eieren. Hoewel de eieren van kleur varieerden, waren de hoofdkleuren rood en goud, die de stralen van de zon symboliseerden. Veel eieren werden aan de lentegodin geofferd en andere werden gegeten. Het ei werd beschouwd als het teken van het ontkiemende leven in de lente. Ook werden er hete-kruisbroodjes gebakken en aan de godin geofferd om datgene te geven wat nodig was om gedurende een heel jaar een ‘nieuw’ leven te mogen ontvangen.

Alles bijeengenomen kun je dus gerust stellen dat het kruisbroodje niet zo maar een broodje is. Dat ik ze heb gemaakt heeft uiteraard niets te maken met een offerande of iets dergelijks. Ik vind Pasen een mooie aangelegenheid om ze als variatie op de ontbijttafel te kunnen presenteren want überhaupt over de verschijning valt niet te twisten vind ik. Ze zijn overheerlijk mals van structuur en door de toevoeging van de ingrediënten rozijnen, appel, citroen- en sinaasappelrasp en niet te vergeten de kaneel hebben ze een geweldige smaak. Besmeerd met een flink dot roomboter met of zonder jam of andere zoetwaren geeft dit broodje extra elan aan Pasen. Extra elan brengt meer en nieuwe vitaliteit met zich mee en maakt dat het (paas)cirkeltje helemaal rond is.

Een vrolijk en vooral heerlijk Pasen alvast!

 

Kruisbroodje

 

Recept Kruisbroodje

Voorbereidingstijd: 4 uur

Kooktijd: 20 minuten

Totaal tijd: 4 uur, 20 minuten

Aantal: 12 Stuks

Recept Kruisbroodje

Ingrediënten:

  Broodjes
 • 500 gr wit broodmeel
 • 10 gr zout
 • 75 gr kristalsuiker
 • 10 gr instant gist
 • 40 gr zachte ongezouten boter
 • 2 losgeklopte eieren
 • 120 ml warme volle melk
 • 120 ml koud water
 • 150 gr rozijnen
 • rasp van 1 citroen
 • rasp van 2 sinaasappels
 • 1 appel (klokhuis verwijderd en in blokjes gesneden)
 • 2 tl kaneelpoeder
 • Voor de kruizen
 • 75 gr bloem
 • 75 ml water
 • Glazuur
 • 75 gr abrikozenjam
 • Extra
 • broodmeel voor het bestrooien van je werkoppervlak

Werkwijze:

 1. Zeef het broodmeel in een grote mengkom.
 2. Voeg het zout en suiker aan één kant van de kom en de gist aan de andere kant toe.
 3. Voeg de boter, eieren, melk en de helft van het water toe en mix het mengsel voorzichtig met je vingers.
 4. Voeg beetje bij beetje de rest van het water toe en blijf mixen met je vingers totdat alle bloem in de kom is opgenomen en het een zacht deeg wordt (wellicht dat niet al het water toegevoegd hoeft te worden, of misschien een beetje meer om het deeg zacht maar niet te vochtig te krijgen).
 5. Blijf mengen met je vingers totdat het mengsel een ruw deeg vormt.
 6. Leg het deeg op een licht met broodmeel bestoven werkoppervlak en kneed met de hand gedurende 5-10 minuten totdat het deeg zacht en glad aanvoelt.
 7. Wanneer het deeg glad en zijdeachtig aanvoelt, leg het dan in een licht geoliede grote kom. Bedek met een theedoek en laat tenminste 1 uur rijzen of totdat het is verdubbeld in omvang (als je tijd genoeg hebt laat het dan 2 of zelfs 3 uur rijzen, dit komt de malsheid alleen maar ten goede).
 8. Leg het deeg op een licht met broodmeel bestoven werkoppervlak en strooi er de rozijnen, citroen-en sinaasappelrasp, blokjes appel en kaneel bovenop.
 9. Kneed met de hand totdat alle ingrediënten goed en gelijkmatig zijn opgenomen.
 10. Plaats het deeg terug in de kom, bedek wederom met een theedoek en laat nog 1 uur rijzen.
 11. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 12. Kneed het deeg voorzichtig met de hand totdat al de lucht eruit is verdwenen.
 13. Verdeel het in 12 stukken, maak er ballen van en leg ze, vrij dicht bij elkaar, op de bakplaat.
 14. Bedek de bakplaat met plastic folie en laat de deegballen rusten gedurende 1 uur of totdat het deeg is verdubbeld in grootte (het deeg dient terug te veren als je het licht met je vinger indrukt).
 15. Verwarm ondertussen je oven tot 220°C.
 16. Meng ondertussen de bloem en water om een pasta te maken voor het aanbrengen van de kruizen.
 17. Doe de pasta in een spuitzak uitgerust met een fijn mondstuk en spuit kruizen op de broodjes.
 18. Bak gedurende 20 minuten of totdat ze goudbruin van kleur zijn.
 19. Verwarm de abrikozenjam met een scheutje water, zeef het en bestrijk er de bovenkant van de warme broodjes mee.
 20. Laat de broodjes afkoelen op een rek.

NB!!

De voorbereidingstijd is inclusief een totale rijstijd van 3 uur

http://murielsbakingpassion.nl/kruisbroodje/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *