Hazelnoot Dacquoise

Hazelnoot Dacquoise

 

In een eerder bericht dat ik op mijn site heb geplaatst, heb ik je laten zien dat ik een zalige chocoladenotenpasta heb bereid. Nu hoor ik je denken, die pot heeft ze waarschijnlijk meteen leeg gesnoept. Niets is echter minder waar. Ik geef toe, die romige chocoladecrème met een mix van gemalen amandelen nodigt heel erg uit tot overdadig naar binnen werken, maar ik kan me wat dat betreft altijd vrij goed beheersen. Soms kan minder ook meer betekenen dus houd ik het daarom bij proeven (zoals een ambachtelijk bakker betaamt) voordat ik iets ga gebruiken voor een bakcreatie.

Vandaag heb ik me bezig gehouden met het bereiden van een dacquoise en heb de eerdergenoemde chocoladepasta hierin verwerkt. Het is niet verwonderlijk als je verbaasd bent over de term ‘dacquoise’ (uitgesproken als ‘dahkwahze’, met een Bourgondisch accent als je dat lukt). Hoewel deze term dikwijls wordt gebruikt in de wereld van het decoreren van een taart, is de betekenis ervan ietwat onduidelijk. Is het een specifiek type dessert of is het een bestanddeel dat gebruikt wordt bij het bereiden van een bepaald soort taart? Welnu, eigenlijk kan het worden toegewezen aan beide.

Dacquoise is vernoemd naar de inwoners van Dax, een stad in het zuidwesten van Frankrijk, en is ook af en toe als Palois in verwijzing genoemd naar de inwoners van Pau, een naburige stad. Dacquoise is een meringue met een sponsachtige structuur waarin zeer fijn gehakte noten zijn vermengd en met een spuitzak tot een bepaalde vorm wordt opgespoten (meestal ronde schijven). Daarna wordt het gebakken in de oven bij een lage temperatuur. Hierdoor is het krokant aan de buitenkant zoals een meringue hoort te zijn, maar ook zacht en sappig aan de binnenkant waardoor het een typische dacquoise wordt. De schijven worden dan vaak gelaagd met botercrème, gezoete slagroom of ijs om er een ​​complete taart van te maken.

Een populaire versie is de klassieke Franse dacquoise. Deze bestaat uit lagen van amandel of hazelnoot dacquoise afgewisseld met chocolade of een pralinépasta en laat dat nu net de versie zijn die ik heb bereid. Uiteraard kwam mijn huisgemaakte chocoladepasta hierbij zeer van pas.

Sommigen zeggen dat het dacquoise in het frans ‘neemt de hele dag in beslag om te maken’ betekent maar eigenlijk niet helemaal. Er is daarentegen best wel wat arbeid en aandacht vereist om een dacquoise tot een succes te maken, maar het eindresultaat mag er wat mij betreft wezen en de smaak mag dan ook met recht heerlijk worden genoemd. Probeer het gewoon zelf een keertje en je zult ontdekken hoe heerlijk….

 

Hazelnoot Dacquoise

 

Recept Hazelnoot Dacquoise

Voorbereidingstijd: 1 uur, 30 minuten

Kooktijd: 30 minuten

Totaal tijd: 2 uur

Aantal: 1 Dacquoise met een doorsnede van circa 20 cm

Aantal: circa 6 personen

Recept Hazelnoot Dacquoise

Ingrediënten:

  Meringueschijven
 • 150 gr eiwit
 • 150 gr kristalsuiker
 • 150 gr hazelnoten
 • 20 gr maïzena
 • Botercrème
 • 150 gr vanillepudding (ZIE RECEPT)
 • 150 gr zachte boter
 • 65 gr chocoladenotenpasta (ZIE RECEPT)
 • Afwerking
 • hazelnoten ter vulling en garnering (hoeveelheid naar keuze)

Werkwijze:

  Meringueschijven
 1. Rooster en maal de hazelnoten tot een poeder met een hakmolen of keukenmachine (zorg dat je een hoeveelheid hazelnoten overhoudt nadat je ze hebt geroosterd maar voordat je gaat malen, voor de latere afwerking ter vulling en garnering).
 2. Klop in een kom het eiwit stijf met de mixer en voeg dan beetje bij beetje de suiker toe totdat het een stevig geheel is.
 3. Meng met een spatel het hazelnootpoeder en de maïzena door het stijve eiwit.
 4. Verwarm de oven voor op 170°C.
 5. Neem bakpapier en teken daarop met potlood de gewenste grootte van 2 meringueschijven (gebruik bijvoorbeeld een pannendeksel als maat).
 6. Vul een spuitzak met het mengsel.
 7. Spuit binnen de maat 2x een spiraal.
 8. Bak de schijven af gedurende 25-30 minuten.
 9. Laat de schijven volledig afkoelen (de buitenkant moet krokant zijn, de binnenkant nog een beetje taai).
 10. Botercrème
 11. Bereid de vanillepudding VOLGENS DEZE BEREIDINGSWIJZE.
 12. Bereid de chocoladenotenpasta VOLGENS DEZE BEREIDINGSWIJZE.
 13. Meng de boter met de vanillepudding en chocoladepasta in een kom met de mixer en klop tot een luchtige massa.
 14. Afwerking
 15. Vul een spuitzak met de botercrème.
 16. Spuit een spiraal op één meringueschijf (zorg dat je een hoeveelheid botercrème overhoudt ter garnering)
 17. Hak de overgebleven geroosterde hazelnoten grof in een hakmolen of keukenmachine.
 18. Bestrooi de botercrème met gehakte hazelnoten (hoeveelheid naar keuze).
 19. Druk de andere meringueschijf hier voorzichtig op.
 20. Neem je spuitzak met de overgebleven botercrème en spuit dotjes crème op de bovenkant van de Dacquoise.
 21. Garneer met de overgebleven gehakte hazelnoten (hoeveelheid naar keuze).

NB!! Voor de bereidingswijze van de vanillepudding moet je circa ⅓ van het oorspronkelijke recept aanhouden en voor de chocoladenotenpasta circa de helft.

http://murielsbakingpassion.nl/hazelnoot-dacquoise/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *