Frangipane Aardbeien Taart

Frangipane Aardbeien Taart

 

Het is zaterdagmorgen, de geur van vers bereide taart verspreidt zich door m’n huis. Het is weekend en metgevolg is het weer tijd voor m’n wekelijkse ‘weekendtaart’. Deze staat momenteel rustig in de oven te bakken. Hij is bereid op basis van sloffendeeg, gevuld met frangipane, besmeerd met zwitserse room en belegd met aardbeien en enkele rode bessen ter decoratie. Ik ben eigenlijk best toe aan een groot stuk gebak en kan dan ook niet wachten om aan te vallen eerlijk gezegd.

Frangipane, het woord alleen al nodigt uit tot het onderwerpen aan een nader onderzoek. Amandelcrème wordt in de patisserie ook wel ‘frangipane’ genoemd. Waar dat woord vandaan komt, is niet echt bekend. Waarschijnlijk is het afgeleid van de Italiaanse familienaam Frangipani. In dat adellijke geslacht zijn er enkele parfumeurs en patissiers die in aanmerking komen voor de oorsprong van het woord. Met de gelijknamige (sub)tropische bloem zou de keukenterm in ieder geval niets te maken hebben. Frangipane is een beslag op basis van boter, suiker, gemalen amandelen en eieren, dat lekker smeuïg blijft nadat het is gebakken. Het wordt meestal gebruikt als vulling van taarten die gemaakt zijn op basis van sloffendeeg en het is dit specifieke deeg dat ik dan ook voor deze taart heb gebruikt.

Sloffendeeg, een rare naam eigenlijk. De oorsprong ervan is moeilijk te achterhalen. Sommigen relateren het aan de vorm van een slof, een vorm die wordt gecreëerd door het gebruik van een speciale, soort van ovale (sloffendeeg)vorm. Anderen verbinden het dan weer aan het rijsproces van het deeg tijdens het bakken dat de frangipane (of banketbakkersroom dat ook wel als vulling wordt gebruikt) op een natuurlijke wijze ‘inpakt’ of ‘omhult’, te vergelijken met een slof die een voet ‘aankleedt’. Enfin, laat ik mijn vingers maar niet branden aan de afkomst, is eigenlijk ook niet belangrijk. Feit is dat het een geweldig lekker deeg is dat veel gebruikt wordt in de patisseriewereld. Het is knapperig en tegelijkertijd zacht en de structuur zit een beetje tussen dat van een cake- en taartdeeg in. Ik heb dit deeg al eerder bereid maar nog niet in combinatie met frangipane, dus leek het me een goed idee om m’n oude recept ter hand te nemen en ermee aan de slag te gaan.

Zoals ik eerder heb vermeld, zijn er voor het maken van een sloffendeegtaart speciale vormen op de markt, maar je kunt er evenwel een gewone huis-tuin-en-keuken taartring voor gebruiken, net zoals ik voor deze taart heb gedaan. Het recept voor het deeg is in wezen hetzelfde als dat van een cakedeeg, met dien verstande dat de verhoudingen van de ingrediënten bij een cakedeeg 1 op 1 zijn en er meerdere eieren worden gebruikt. Bij het sloffendeeg daarentegen zijn de verhoudingen (circa) 1 op ¾ , er wordt een minieme hoeveelheid ei (circa ½) aan toegevoegd alsmede extra bakpoeder, waardoor tijdens het bakproces de frangipane (of banketbakkersroom) in zekere mate omhult wordt omdat het hierdoor meer rijst dan gewoonlijk het geval is. De toevoeging van licht bruine basterdsuiker maakt tenslotte dat het deeg een lichtelijke karamelsmaak verkrijgt.

Het recept van de frangipane is heel gemakkelijk en snel te bereiden. De amandelen worden samen met suiker en citroenrasp vermengd en fijngemalen in een foodprocessor, dan worden de eieren en roomboter toegevoegd en daarna wordt alles nog eens gemalen tot een gladde massa, dat is alles, een kind kan de was doen zo gezegd. De frangipane wordt dan op de bodem van het sloffendeeg gesmeerd en daarna samen gebakken, de frangipane wordt dan mooi ingesloten door het deeg.

Banketbakkersroom (of vanillepudding) wordt dus ook wel gebruikt als vulling in plaats van frangipane. Ik heb dan wel gekozen voor frangipane als vulling voor deze taart, maar banketbakkersroom is natuurlijk eveneens een goedje dat niet versmaden is. Ik vond het daarom wel een goed idee om beide delicatessen te laten samensmelten. Ik heb hiervoor zwitserse room gemaakt (banketbakkersroom vermengd met slagroom om deze enigszins luchtiger te maken dan de gangbare versie) en de taart ermee besmeerd. Tenslotte heb ik de taart belegd met aardbeien, afgewerkt met rode bessen (deze laatste puur ter decoratie overigens) en bestrooid met poedersuiker.

Mijn taart is inmiddels klaar om te worden opgepeuzeld, ik val dan ook meteen aan. Het wachten erop heeft zich beloond, hij smaakt werkelijk fenomenaal! Misschien een tip: ga hem niet verslinden wanneer je vergaat van de honger, net zoals ik nu. De verleiding om er meer dan één stuk van te nemen is onontkoombaar.

 

Frangipane Aardbeien Taart

 

Recept Frangipane Aardbeien Taart

Voorbereidingstijd: 45 minuten

Kooktijd: 25 minuten

Totaal tijd: 1 uur, 10 minuten

Aantal: 1 taart met een doorsnede van 18 cm

Recept Frangipane Aardbeien Taart

Ingrediënten:

  Deeg
 • 125 gr bloem
 • 1 tl bakpoeder
 • 90 gr ongezouten zachte roomboter
 • 40 gr licht bruine basterdsuiker
 • 50 gr fijne kristalsuiker
 • ½ ei
 • rasp van ¼ citroen
 • snufje zout
 • Frangipane
 • 150 gr amandelen
 • 150 gr kristalsuiker
 • 2 eieren
 • 50 gr ongezouten zachte roomboter
 • rasp van ½ citroen
 • Zwitserse room
 • 150 gr banketbakkersroom (ZIE RECEPT - je hebt ⅓ van dit recept nodig)
 • 75 ml slagroom
 • Afwerking
 • 250 gr aardbeien
 • 2 kleine takjes rode bessen
 • poedersuiker

Werkwijze:

  Deeg
 1. Verwarm de oven voor op 180°C (elektrische oven) of 160°C (hetelucht oven).
 2. Vet een taartring of rond cakeblik van circa 18 cm royaal in met boter (indien je een taartring gebruikt zet deze dan op een met bakpapier beklede bakplaat).
 3. Klop het ei in een kommetje los en weeg 24 gr af, zet apart.
 4. Meng in een aparte schaal de bloem, bakpoeder en het zout. Zet apart.
 5. Klop de boter luchtig in de kom van je mixer met de bisschophaak.
 6. Voeg beide suikers toe en mix tot de suiker door de boter is opgenomen.
 7. Voeg de 24 gr ei en citroenrasp toe en meng alles goed door elkaar.
 8. Voeg als laatste het bloemmengsel toe en mix op lage snelheid tot een samenhangend deeg.
 9. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een cirkel met een dikte van circa 1 cm en een doorsnede van 18 cm.
 10. Leg de deegplak in je vorm.
 11. Frangipane
 12. Maal de amandelen samen met de suiker en citroenrasp in een foodprocessor.
 13. Voeg de boter en eieren toe en maal tot een gladde massa.
 14. Besmeer de taartbodem met de frangipane maar laat 1 cm vanaf de kant vrij (het deeg zal in de oven gaan rijzen en door 1 cm vrij te houden wordt de frangipane mooi ingesloten).
 15. Bak de taart 25-30 minuten.
 16. Laat de taart 5 minuten afkoelen alvorens de vorm te verwijderen. Laat hem volledig op een rooster afkoelen.
 17. Zwitserse room.
 18. Maak de banketbakkersroom volgens het RECEPT en laat volledig afkoelen in de koelkast.
 19. Klop de slagroom stijf.
 20. Roer de banketbakkersroom er voorzichtig door (om klontjes te vermijden heb ik de mixer op de laagste stand gebruikt).
 21. Afwerking
 22. Doe de zwitserse room in een spuitzak met een rond spuitmondje en spuit een spiraalvorm boven op de taart.
 23. Versier met aardbeien en rode besjes en bestrooi met poedersuiker.
http://murielsbakingpassion.nl/frangipane-aardbeien-taart/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *