Espresso Brownie Cheesecake

Espresso Brownie Cheesecake

 

Dat een mens zich af en toe mag (laten) verwennen, dat hoef je de Amerikanen niet wijs te maken. De typisch Amerikaanse brownies zijn er een mooi voorbeeld van. Je kent ze vast wel, de donkerbruine, zachte en tegelijk stevige gebakjes met een intense chocoladesmaak.

Ook een cheesecake zul je vast wel kennen. Deze lekkernij gemaakt van roomkaas, eieren en suiker mag eveneens gerekend worden tot een van de meest verleidelijke delicatessen, tot in de verste uithoeken van moeder aarde.

Waarom beide zaligheden niet gecombineerd? Welnu, dat heb ik dus gedaan. Bovendien heb ik espresso aan de cheesecake toegevoegd omdat de koffiesmaak van de espresso en de chocoladesmaak van de brownie een uitstekende combinatie vormen. Een hemelse combinatie kun je wel zeggen.

Oké, ik ben het volmondig met je eens: dit recept is niet goed (slecht eigenlijk) voor de lijn, maar het is ook de ideale vorm van troost, het perfecte gebakje of toetje of hoe je het ook noemen wilt. Misschien dat je zélf een goede benaming kunt bedenken om het bereiden ervan te vergoelijken? Weet je wat? Laten we het een lieflijke ondeugd met een hoge voedingswaarde noemen, dat klinkt mooi en vergoedt het eten ervan misschien een beetje.

 

Espresso Brownie Cheesecake

 

Recept Espresso Brownie Cheesecake

Voorbereidingstijd: 45 minuten

Kooktijd: 50 minuten

Totaal tijd: 1 uur, 35 minuten

Recept Espresso Brownie Cheesecake

Ingrediënten:

    Cheesecake vulling
  • 325 gr roomkaas
  • 100 gr fijne kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 115 gr creme frâiche
  • 40 ml afgekoelde espresso (of sterke koffie)
  • 4 tl maïzena
  • Brownie
  • 75 gr bloem
  • ½ tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 90 gr pure chocolade (min. 72% cacao)
  • 90 gr boter
  • 240 gr kristalsuiker
  • 2 grote eieren
  • 1 tl vanille extract (ZIE RECEPT)

Werkwijze:

  1. Verwarm de oven voor op 170°C (geen hetelucht !!)
  2. Vet een rond bakblik van circa 20 cm in met boter en bedek de bodem met een bakpapiertje.
  3. Cheesecake.
  4. Roer de roomkaas samen met de creme fraîche en suiker glad.
  5. Voeg de eieren toe en roer totdat deze in z'n geheel zijn opgenomen.
  6. Voeg de afgekoelde espresso toe en als laatste de maïzena.
  7. Roer alles nog eens goed door en zet het apart.
  8. Brownie.
  9. Meng de bloem, bakpoeder en zout in een kom en zet het apart.
  10. Smelt de chocolade samen met de boter au bain marie.
  11. Haal van het vuur zodra alles goed is gesmolten.
  12. Voeg de eieren, suiker en vanille extract toe aan de chocolade en mix met de garde alles goed door.
  13. Voeg het bloemmengsel toe en roer het geheel nog eens stevig door.
  14. Giet ⅔ van het browniebeslag in het cakeblik en beweeg het cakeblik een beetje om een egaal geheel te krijgen.
  15. Afwerking
  16. Giet het creamcheese beslag over het browniebeslag.
  17. Schep met een lepel de rest van het browniebeslag over het creamcheese beslag (probeer de top helemaal te bedekken. Mocht dit niet lukken, geen ramp. Je zult dan een marmer effect krijgen zodra de cake klaar is).
  18. Plaats het blik in het midden van de oven en bak gedurende 50 minuten.
  19. Zet de oven uit en laat de cake in de oven een half uur afkoelen met de ovendeur op een kier.
  20. Haal de cake voorzichtig uit de vorm en laat hem helemaal afkoelen.

TIP!! Laat de cake een nacht in de koelkast staan voordat je hem serveert, dan smaakt hij op z'n best.

http://murielsbakingpassion.nl/espresso-brownie-cheesecake/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *