Dadelpasta

Dadelpasta

 

Vrijwel elke week ga ik inkopen doen bij een Marokkaanse specialiteitenwinkel bij mij in de buurt. Als je van lekker eten houdt ben je hier aan het juiste adres. Een winkel vol heerlijk geurende Marokkaanse delicatessen waarvan je weet: dáár moet ik zijn voor ingrediënten als ik heerlijk wil koken. Omdat ik iets wil gaan bereiden met dadelpasta erin verwerkt, heb ik er vandaag een grote voorraad Medjoul dadels ingeslagen.

Dadels, er zijn wel 400 verschillende soorten van. Alle dadels zijn zoet, maar ze worden niet allemaal in Nederland verkocht. Een bekende dadelsoort die je wél in Nederland kunt kopen is de ‘Medjoul dadel’ of ‘Medjool dadel’. Wat is dit voor dadelsoort en wat is er zo speciaal aan? Als je een Medjoul dadel in je hand houdt, zul je versteld zijn van de grootte. De grootte van deze dadel is dan ook meteen het belangrijkste kenmerk. Met een grootte van 3 tot 7 cm behoort deze soort tot de meest populaire en geliefde dadels. De grootste dadels worden ook wel “jumbo dadels” genoemd. De kleur van een rijpe dadel is diep bruin. Een verse dadel is dik, sappig en heeft een gladde schil. Een gedroogde dadel is zacht en heeft een gerimpelde schil. Meestal zijn de dadels gedroogd te koop. In veel gevallen begint het drogingproces terwijl de dadel nog in de boom hangt! Deze grote dadels zijn een van de duurste soorten die er zijn, het is dus een goed idee om de ze te inspecteren voordat je ze werkelijk koopt. Let er op dat de dadels geen kapotte schil hebben. Scheurtjes in de schil zorgt ervoor dat de kwaliteit van de dadel snel minder wordt. Ook horen de dadels zacht te zijn. Erg harde dadels zijn meestal oud. Probeer dadels met een wittige glans te vermijden. Die witte glans is geen schimmel maar een versuikerde laag. De dadels zijn wel gewoon eetbaar, maar de kwaliteit is dan wel iets minder. Heb je ergens heerlijke Medjoul dadels gegeten? Dan wil je natuurlijk meteen weten waar je ze kunt kopen! Soms zijn deze soort in supermarkten te koop, maar ik prefereer mijn Marokkaanse specialiteitenwinkel. Waarom? Omdat ik weet dat ze hier verse dadels verkopen en omdat ik er zeker van ben dat het inderdaad Medjoul dadels zijn en geen andere soort. Als je toch van plan bent om ze in de supermarkt te gaan kopen, lees dan op de verpakking of je echte Medjoul dadels hebt! De dadels zijn vrij prijzig, maar je hebt dan wel de ‘Koning onder de dadels’!

Dat dadels gezond en voedzaam zijn is volgens mij algemeen bekend. Er zitten verschillende vitamines in die allemaal hun eigen positieve bijdrage aan het lichaam leveren. Daarnaast leveren ze je ook allerlei mineralen en energie (in de vorm van calorieën). Al deze voedingswaarden zijn een heel verantwoord excuus om nog een dadeltje extra te eten! De dadel heeft zacht vruchtvlees en elke hap is intens zoet. De meeste mensen beschrijven de smaak als ‘honingzoet’ en ‘karamelachtig’. De smaak is zelfs zo zoet dat je haast zou vergeten dat je een gezonde vrucht aan het eten bent! Ideaal toch? Eigenlijk hoef je helemaal niets met de dadel te doen. Gewoon zo uit het vuistje eten is deze vrucht al verrukkelijk. Maar wil je er toch iets mee doen? Dadels zijn het ultieme zoetmiddel en daarom een uitstekende vervanger voor geraffineerde suiker. Ze worden dan ook veel gebruikt als suikervervanger in allerlei soorten gebak. Maak de dadel dan nog gezonder door de pit te verwisselen met een noot of zaad! Amandelen, walnoten en sesamzaad lenen zich hier erg goed voor.

Die momenten dat ik dadelpasta ga gebruiken, dan maak ik hem eerst altijd zelf. Je kunt het natuurlijk kant-en-klaar kopen in de supermarkt of specialiteitenwinkel, maar ik geef de voorkeur aan huisgemaakte. Gewoon, omdat het bereiden ervan snel en simpel is, maar bovenal omdat ik er dan zeker van ben dat er geen bijproducten in de vorm van allerlei ‘E-nummers’ aan toegevoegd zijn. Dadelpasta leent zich ook uitstekend in de vorm van boterhambeleg. Een dikke plak versgebakken brood en ruim besmeerd met dadelpasta. Mmmmm, zo lekker! Voeg een eetlepel cacao bij de pasta en je hebt een overheerlijke zoete chocoladepasta. Zoveel mogelijkheden, zoveel kansen om te genieten van iets eenvoudigs als dadelpasta.

Zoals ik al eerder aangaf, wil ik vandaag iets gaan bereiden met dadelpasta erin verwerkt. Het recept hiervan zal ik een volgende keer op mijn blog plaatsen, maar om te beginnen wil ik je dat van dadelpasta toch niet onthouden. Voor de goede orde: ik heb sesamzaad aan dit recept toegevoegd omdat ik dit straks nodig heb, maar je kunt dit natuurlijk weglaten of vervangen met wat je maar lekker lijkt.

 

Dadelpasta

 

Recept Dadelpasta

Voorbereidingstijd: 10 minuten

Kooktijd: 5 minuten

Totaal tijd: 15 minuten

Aantal: circa 225 gram

Recept Dadelpasta

Ingrediënten:

  • 200 gr medjoul dadels
  • 2 el kokend water
  • 1 el geroosterde sesamzaadjes

Werkwijze:

  1. Verwijder de pitten uit de dadels en snij de dadels in kleine stukjes.
  2. Doe de dadelstukjes in een hakmolen of keukenmachine.
  3. Voeg het kokend water en de geroosterde sesamzaadjes toe en maal tot een pasta.
http://murielsbakingpassion.nl/dadelpasta/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *