Dadelkoekje

Dadelkoekje

 

Een aantal weken geleden stuurde mijn jongste stiefdochter een foto van een koekje waarvan ze op dat moment zat te genieten tijdens een gezellig uitje. De tekst die ze erbij vermeldde was: ‘Muriël, wil je deze alsjeblieft ook een keertje maken, deze zijn zooooo lekker!!’ Tja, als zij dat zo lief en vol enthousiasme aan me vraagt, dan kan ik natuurlijk geen nee zeggen. Zoals ik in mijn vorige blog heb geschreven, stond ik op het punt om iets te gaan bereiden waarin dadelpasta zit verwerkt. Dit dadelkoekje bedoelde ik dus.

Een dadelkoekje is een van de bekendste Marokkaanse koekjes die er bestaan en wordt veel tijdens het suikerfeest geserveerd. Ze zijn erin allerlei vormen, maar het meest typerende eraan is dat ze rijkelijk zijn bestrooid met poedersuiker. Het hoofdbestanddeel is dus dadelpasta en daarenboven wordt royaal gevarieerd met andere ingrediënten zoals kaneel, kardemom, Mazhar (i.e. oranjebloesemwater) of Maward (i.e. rozenwater). Daarnaast wordt er uiteenlopend gebruik gemaakt van noten en/of zaden als vulling. Gehakte amandelen, walnoten, cashews, pistachenoten of sesamzaad zijn daarbij de meest gebruikte. Aangezien ik dadelpasta reeds in mijn vorige blog uitvoerig heb beschreven, lijkt me nadere informatie hierover overbodig. Verder heb ik in dit specifieke recept kaneel en Mazhar verwerkt. Maar wat is Mazhar precies? Mazhar is oranjebloesemwater. Oranjebloesemwater is helemaal in tegenwoordig. Dit bijzondere water, gedestilleerd uit blaadjes van de sinaasappelbloesem, wordt veel gebruikt in de Marokkaanse keuken. Maar wat kun je er precies mee doen? Het wordt van oorsprong vooral in zoete gerechten gebruikt. Denk aan desserts, taarten, koekjes en pudding, maar je kunt er ook een bijzondere twist aan hartige gerechten mee geven (sprenkel het eens over je salade of verwerk het in een oosters stoofpotje bijvoorbeeld). Verder combineert oranjebloesemwater extra goed met sinaasappel, pistachenoten, amandelen en rijst. De een vindt het superlekker, de ander vindt het supervies. Wil je het tóch een keertje proberen, proef het dan eerst eens en kijk wat je er van vindt. Als je het niks vindt dan kun je het per slot van rekening gewoon weglaten óf je vervangt het bijvoorbeeld door het zaad van 1 vanilleboon of een druppeltje lavendelolie. In het geval van dit koekje mis je dan wel de kenmerkende smaak van het water, maar zonder is het koekje ook wel lekker, geen zorgen. Mocht je het dan tóch willen gebruiken, wees er dan in al je enthousiasme niet té kwistig mee! De smaak kan al snel gaan overheersen namelijk en dat zou jammer zijn. Waar koop ik Mazhar? Natuurlijk in de Turkse en Marokkaanse winkels en Oosterse toko’s, maar tegenwoordig zijn ze ook te koop in sommige ruim gesorteerde supermarkten.

Maar je zult ongetwijfeld willen weten hoe het koekje smaakt? Eerst bijt je door een knapperig stukje deeg, dan krijg je een stukje zachte deeg, dan een zoete smeuïge dadelsmaak, vermengd met kaneel en Mazhar én (in dit geval) sesamzaadjes. Inderdaad, m’n stiefdochter heeft helemaal gelijk: zoooooo lekker!! Ik ben oprecht dankbaar dat ze me op het bestaan van dit koekje heeft gewezen en zal als dank een hele partij voor haar alleen bereiden, daar kan ze alvast op rekenen!

 

Dadelkoekje

 

Recept Dadelkoekje

Voorbereidingstijd: 20 minuten

Kooktijd: 15 minuten

Totaal tijd: 35 minuten

Aantal: 15 stuks

Recept Dadelkoekje

Ingrediënten:

  Deeg
 • 250 gr bloem
 • 125 gr ongezouten roomboter
 • 50 gr suiker
 • ¼ tl zout
 • ½ el oranjebloesemwater (Mazhar)
 • 1 el melk
 • Vulling
 • 200 gr medjoul dadels
 • 2 el kokend water
 • 1 tl oranjebloesemwater (Mazhar)
 • 1 tl kaneel
 • 1 el geroosterde sesamzaadjes
 • Extra
 • poedersuiker om de koekjes mee te bestrooien (circa 75 gr.)

Werkwijze:

  Deeg
 1. Mix de boter samen met de suiker luchtig.
 2. Voeg de bloem, het zout en de oranjebloesemwater toe en mix tot alles is gemengd.
 3. Kneed verder met je handen tot een deegbal. Het deeg zal droog zijn dus probeer alles zo goed mogelijk bij elkaar te duwen.
 4. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 1 uur in de koelkast rusten.
 5. Vulling
 6. Verwijder de pitten uit de dadels en snij de dadels in kleine stukjes.
 7. Doe de dadelstukjes in een hakmolen of keukenmachine.
 8. Voeg het kokend water, kaneel en oranjebloesemwater toe en maal het zo goed mogelijk tot een pasta.
 9. Roer de geroosterde sesamzaadjes door de pasta en zet het apart tot gebruik.
 10. Verwarm de oven op 180°C (hetelucht) of 200°C (zonder hetelucht).
 11. Bedek een bakplaat met bakpapier.
 12. Afwerking:
 13. Kneed het deeg met een eetlepel melk soepel.
 14. Rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 45 x 15 cm.
 15. Leg in het midden van het deeg een strook dadelpasta van ca 4 cm breed en 45 cm. lang.
 16. Vouw het deeg om de dadelpasta.
 17. Rol het zo strak mogelijk in plasticfolie en druk het deeg stevig samen. Vorm een rechthoek van circa 45 x 5 x 2 cm.
 18. Haal het deeg uit het plastic en snij het in gelijke stukken van ca 3 cm. breed.
 19. Leg de koekjes op de bakplaat en bak gedurende 15 minuten.
 20. De koekjes zullen aan de bovenkant licht van kleur blijven en aan de onderkant licht bruin.
 21. Bedek de koekjes als ze nog warm zijn royaal met poedersuiker.
http://murielsbakingpassion.nl/dadelkoekje/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *