Citroen Maanzaad Muffin

citroen maanzaad muffin

 

Wat een mooie dag is het vandaag! Het is zondagochtend, het zonnetje schijnt en de lucht kleurt hemelsblauw. Oké, warm is het niet maar dat kan me momenteel niet deren, ik voel lentekriebels in me opkomen en dat geeft me extra energie en motivatie om met van alles aan de slag te gaan.

Mijn dag is al goed begonnen met een rondje hardlopen. Met dit weer kan ik niet stilzitten en wat is er dan beter om in alle vroegte je renschoenen aan te trekken en te gaan genieten van de stilte in de prille en frisse weekend ochtend. Eén met de natuur, de zon op m’n gezicht, vogeltjes die het begin van de dag aankondigen, de morgen dauw die als een fluwelen deken over het landschap uitstrekt. Heerlijk!!

Eenmaal thuis voel ik me geestelijk en lichamelijk helemaal opgepept en kan niet wachten om m’n keuken in te duiken want ik heb zin in iets lekkers. Allereerst wil ik mezelf trakteren op een lekkere muffin. Dat heb ik wel verdiend vind ik. Zelf muffins maken is en blijft altijd een feestje. Het allermooiste is dat er ontelbare combinaties mogelijk zijn met oneindig veel smaken en van zoet tot hartig. De lente-achtige taferelen die zich ontsluierden tijdens het hardlopen hebben me geïnspireerd om iets te bereiden dat prima past bij een dag als vandaag: een citroenmuffin met maanzaad.

Deze citroenmuffin is echt goddelijk van smaak. Hij is fris door de citroenen en heerlijk zacht van binnen door de crème fraîche en kokosolie die ik erin heb verwerkt. Voor het zoetje heb ik kokosbloesemsuiker gebruikt in plaats van geraffineerde suiker. Ik wil niet zeggen dat dit een ‘gezonde suiker’ is , maar liever een ‘minder slechte suiker’. Het klopt dat er in deze suikervorm meer voedingsstoffen bewaard zijn gebleven. Dat komt omdat de nectar, nadat hij uit de bloesem van de kokosboom is getapt, niet wordt verhit. Daardoor blijven alle aanwezige mineralen waaronder magnesium, ijzer, zink, kalium en een aantal B-vitamines bewaard. Dat is naar mijn idee meteen het enige ‘gezonde’ aan deze suiker. Suiker is en blijft nu eenmaal suiker. Het maanzaad geeft het geheel een lichte nootachtige smaak en heeft als prettige bijkomstigheid dat het er voor zorgt dat de muffin van binnen nóg smeuïger wordt dan hij al is.

Terwijl ik dit blog schrijf, zit ik te genieten van mijn muffin en staar, tevreden en voldaan, door het raam naar buiten. De zon schijnt nog steeds, de lucht is nog steeds azuurblauw. De wereld rond mij ontwaakt weer voorzichtig uit z’n zondagse slaap en gaat weer over tot de orde van de dag. Een bijzonder mooie dag welteverstaan!

 

citroen maanzaad muffin

 

Recept Citroen Maanzaad Muffin

Voorbereidingstijd: 15 minuten

Kooktijd: 20 minuten

Totaal tijd: 35 minuten

Aantal: 6 stuks

Recept Citroen Maanzaad Muffin

Ingrediënten:

 • 150 gr bloem
 • 1 tl bakpoeder
 • ½ tl baksoda
 • ½ tl zout
 • 2 tl maanzaad
 • 55 gr kokosbloesemsuiker (of kristalsuiker)
 • 1 ei
 • 100 gr crème frâiche
 • 80 ml kokosolie
 • 60 ml citroensap
 • rasp van 1 citroen

Werkwijze:

 1. Verwarm de oven voor op 175°C (geen hete lucht !!).
 2. Bekleed een muffin pan met papieren muffinvormpjes.
 3. Meng de bloem, zout, bakpoeder, baksoda, maanzaad en de suiker in een kom.
 4. Smelt de kokosolie en meet 80 ml af.
 5. Klop in een aparte kom het ei los.
 6. Voeg de crème fraîche, citroensap, citroenrasp en de kokosolie toe en mix met de garde alles goed dooreen.
 7. Voeg beetje bij beetje de bloem toe en roer met de garde tot een glad beslag.
 8. Vul met een ijslepel de muffinvormpjes. 1 lepel per vormpje.
 9. Bak gedurende 20 minuten.
 10. De muffins zijn gaar als een satéprikker er schoon uit komt.
http://murielsbakingpassion.nl/citroen-maanzaad-muffin/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *