Citroen Blauwe Bes Cupcake

Blauwe Bessen Cupcake

 

Afgelopen week had ik het rijk alleen en heb zowel binnen- als buitenshuis veel achterstallig onderhoud verricht. Even op jezelf zijn heeft zo z’n voordelen af en toe. Na al de gedane arbeid vond ik dat ik wel een presentje had verdiend en heb mezelf getrakteerd op deze cupcake.

Cupcakes zien er altijd feestelijk uit en ze zijn leuk en gemakkelijk om te maken. Ik zag toevallig een bakje blauwe bessen onaangeroerd op mijn fruitschaal staan en het leek me een goed idee om deze te gaan gebruiken in dit recept. Ook lagen er nog wat puntgave citroenen te wachten om ergens in te worden verwerkt dus ook die kwamen goed van pas. Blauwe bessen en citroenen zijn wat mij betreft gewoon voorbestemd voor elkaar dus werd ik min of meer op mijn wenken bediend.

Deze cupcake is doordrenkt met citroensap en -rasp en bedekt met een heerlijke botercrème waarin verse blauwe bessen zijn verwerkt. Het creëert een combinatie van smaak die verfrissend, puur en ongelooflijk verleidelijk is. Zo verleidelijk dat je sterk in je schoenen moet staan om ze te kunnen weerstaan.

Na alle inspanningen die ik eerder had verricht, waardoor ik elk spiertje in mijn lichaam voelde, hoorde ik engelen zingen toen ik deze delicatesse aanschouwde, maar toen ik een hap nam, raakten ze pas echt de hoge noot! Zo hoog dat mijn spieren zich onmiddellijk ontspanden en ik mezelf binnen de kortste keren weer helemaal topfit voelde. Klaar om er weer tegenaan te gaan!

 

Blauwe Bessen Cupcake

 

Recept Citroen Blauwe Bes Cupcake

Voorbereidingstijd: 1 uur, 20 minuten

Kooktijd: 20 minuten

Totaal tijd: 1 uur, 40 minuten

Aantal: 12 stuks

Recept Citroen Blauwe Bes Cupcake

Ingrediënten:

    Cupcakes
  • 200 gr bloem
  • 200 gr suiker
  • 115 gr ongezouten roomboter
  • 120 gr crème frâiche
  • 2 eieren
  • 1½ tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • rasp van ½ citroen
  • 2 el citroensap
  • Botercreme
  • 200 gr blauwe bessen (houdt een paar bessen achter ter decoratie)
  • 250 gr suiker
  • 4 el water
  • 4 eiwitten
  • 300 gr zachte ongezouten boter in blokjes

Werkwijze:

    Cupcakes
  1. Verwarm de oven voor op 170°C (zonder hete lucht) of 150°C (hete lucht).
  2. Neem een muffinpan en vul deze met cupcakevormpjes.
  3. Mix de eieren met de suiker in de kom van je standmixer luchtig.
  4. Smelt de boter in een pannetje.
  5. Meng in een aparte kom de bloem, bakpoeder en het zout en zet apart.
  6. Voeg de gesmolten boter langzaam en al mixend toe aan het eimengsel.
  7. Voeg de crème fraîche, citroenrasp en het citroensap toe en mix alles 2 minuten goed door elkaar.
  8. Zeef het bloemmengsel boven het beslag en roer het stevig door met een spatel.
  9. Vul de cupcakevormpjes ⅔ met het beslag en bak gedurende 20 minuten.
  10. Laat ze volledig afkoelen op een rooster.
  11. Botercreme
  12. Verhit in een pannetje de blauwe bessen, 50 gr suiker en het water en laat het geheel circa 10 minuten koken tot een gelei. Roer regelmatig zodat de bessen in sap overgaan.
  13. Doe de eiwitten en 200 gr suiker in de mengkom en verwarm deze al roerend au bain marie tot 60°C (mocht je geen suikerthermometer hebben: test het mengsel voorzichtig tussen je vingers, als je geen suikerkorrels meer voelt is het mengsel gereed voor gebruik).
  14. Mix het mengsel met de garde van je standmixer tot stijve pieken.
  15. Verwijder de garde en verwissel deze voor de bisschophaak.
  16. Voeg één voor één de zachte blokjes boter toe en mix op middelhoge stand tot de boter in zijn geheel is opgenomen.
  17. Laat de mixer nu op hoge stand draaien zodat de crème goed luchtig wordt.
  18. Zet de mixer weer op middel hoge stand en voeg de inmiddels afgekoelde blauwe bessen gelei toe.
  19. Als de bessen volledig in de crème zijn vermengd is het klaar voor gebruik.
  20. Afwerking
  21. Vul je spuitzak met de botercrème en decoreer de cupcakes.
  22. Duw een blauwe bes boven op de toef.
http://murielsbakingpassion.nl/citroen-blauwe-bes-cupcake/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *