Chocolade Amandel Blokken

Chocolade Amandel Blokken

 

Ons hondje Bono was jarig, 6 jaar oud alweer, m’n lieverd. Wat gaat de tijd snel. Ik herinner me nog zo goed het moment dat ik hem voor de eerste keer in m’n armen mocht houden. Een puppy, zo mooi, zo lief, teer en klein, een handje vol nieuw leven.

Bono is een Beagle. Van nature zijn Beagles erg sociale en vriendelijke honden. De sociale aanleg van de Beagle komt het meest tot uiting in de omgang met de mensen. Beagles zijn erg aanhankelijk voor de gezinsleden en daardoor zijn het prettige honden om in huis te hebben. Ze verblijven graag in de nabijheid van hun eigenaar en ze zijn tamelijk gehoorzaam, hoewel ze ook graag hun eigen gang gaan. Voor iets lekker of een aai zijn ze echter altijd bereid wat te doen en hiervan kan dankbaar gebruik worden gemaakt bij de opvoeding. Ook vreemden worden zeer vriendelijk en met enthousiasme ontvangen; als waakhond zijn ze dan ook ongeschikt. Naast heel veel goede eigenschappen heeft de Beagle ook de naam dat het soms een lastpost kan zijn. Eigenzinnig en koppig zijn daarbij de meest voorkomende kenmerken. Mijn man en ik hebben onszelf daar van het begin af aan op ingesteld en rekening mee gehouden vanaf het moment dat we hem in huis verwelkomden. Een harde maar rechtvaardige opvoeding viel hem ten deel, maar daar plukken wij en ook hij zelf nu de vruchten van.

Maar ik dwaal af. Ik vond dat er iets te vieren viel. Bij een verjaardag hoort een feestje en bij een feestje hoort iets lekkers. Ja, ook bij de verjaardag van mijn hondje! Een goede aanleiding derhalve om even in m’n keukenkastje te neuzen of ik nog iets kon gebruiken waarmee iets te bereiden viel. Chocolade en amandelen waren de eerste producten die in het oog sprongen. Goed, de basis was daar: Chocolade en amandel, altijd een uitstekende combinatie. Iets met dit erin verwerkt moest het dus worden. Dan de bodem. Hiervoor had ik een receptje in gedachte wat in het receptenboekje van m’n schoonmoeder staat: een cakedeeg van amandelmeel met (huisgemaakt)paneermeel, eieren, suiker, een beetje water en maïzena. Géén boter dus, hierdoor blijft het deeg lekker licht en dus het caloriegehalte lager dan gewoonlijk. In dit geval heb ik er wat geraspte chocolade aan toegevoegd om de intensiteit van de smaak hiervan nog meer omhoog te halen. Verder heb ik de bovenkant van de cake bestreken met een laagje abrikozenjam dat ik heb aangelengd met wat water en heb ingekookt. Daarbovenop heb ik een chocoladeglazuur aangebracht. Hiervoor heb ik chocolade vermengd met kokosvet dat een mooi glanzend effect tot stand brengt. Tenslotte heb ik het gedecoreerd met amandelschilfers.

Bono heeft z’n cadeautje gekregen (een lekker groot bot) en wij ook in zekere zin, namelijk deze overweldigende Chocolade Amandel Blokken. Weer een reden temeer om iets lekkers te serveren bij wat voor feestje dan ook.

 

Chocolade Amandel Blokken

 

Recept Chocolade Amandel Blokken

Voorbereidingstijd: 30 minuten

Kooktijd: 12 minuten

Totaal tijd: 42 minuten

Aantal: circa 18 stuks

Recept Chocolade Amandel Blokken

Ingrediënten:

  Bodem
 • 50 gr gemalen amandelen
 • 50 gr paneermeel
 • 50 gr maïzena
 • 100 gr suiker
 • 4 eieren
 • 1 zakje vanillesuiker (4 gram)
 • 2-3 el water (kraan warm)
 • 50 gr geraspte chocolade
 • Abrikozenlaag
 • 4 el abrikozenjam
 • 2 el water
 • Glazuur
 • 100 gr chocolade
 • 1 el kokosvet
 • Decoratie
 • amandelschaafsel (hoeveel naar keuze)

Werkwijze:

 1. Verwarm de oven voor op 180°C (hete lucht) of 200°C (zonder hete lucht).
 2. Bekleed de bodem én de randen van een bakblik van 40x30 cm met bakpapier en bestrijk het bakpapier met neutrale olie.
 3. Bodem
 4. Mix de eieren en het water op de hoogste stand in 1 minuut schuimig.
 5. Meng de suiker en vanillesuiker met elkaar en voeg (al mixend gedurende 1 minuut) toe aan de schuimmassa. Mix hierna nog eens 2 minuten tot een mooi geheel.
 6. Meng het amandelmeel met het paneermeel, de maïzena en geraspte chocolade en voeg in gedeelten toe aan het ei/suikermengsel.
 7. Doe het mengsel in het bakblik tot een dikte van circa 1 cm en strijk het glad.
 8. Bak gedurende 12-15 minuten tot goudbruin van kleur.
 9. Verwijder de cakebodem onmiddellijk uit het bakblik en laat afkoelen op een met bakpapier belegd rooster.
 10. Abrikozenjam
 11. Wrijf de abrikozenjam door een zeef in een pannetje en roer met het water tot een glad papje.
 12. Breng aan de kook op een laag vuur.
 13. Haal van het vuur en bestrijk er gelijkmatig de cake mee.
 14. Laat alles weer afkoelen.
 15. Glazuur
 16. Breek de chocolade in stukjes en roer ze met het kokosvet 'au bain marie' tot een gladde massa.
 17. Strijk het mengsel over de abrikozenlaag en laat het ietsje drogen.
 18. Snij het glazuur alvast voorzichtig met een mes in gelijke blokken (niet de hele cake, alleen het glazuur) en bestrooi met amandelschaafsel. Laat de glazuur vervolgens geheel hard worden
 19. Afwerking
 20. Zodra de glazuur hard is geworden, snij je de cake met een heet mes in de vooraf afgemeten blokken.
http://murielsbakingpassion.nl/chocolade-amandel-blokken/

2 Reacties op “Chocolade Amandel Blokken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *