Brood-Zonder-Kneden

Brood zonder kneden

 

De traditie van zelfgebakken brood: het intens aroma van de gist, de gouden geur die uit de oven komt, het opgewonden gevoel van een huisgemaakt meesterwerk. Wees eens eerlijk, er gaat toch niets gaat boven vers gebakken brood in huis?

Brood wordt meestal gemaakt van vier eenvoudige grondstoffen: tarwebloem, water, gist en zout. Van deze vier is er slechts één geschikt om puur te consumeren, namelijk water. Toch slagen we erin om met deze vier grondstoffen een bijzonder lekker product te maken. Op de koop toe slagen we erin, steeds met dezelfde 4 grondstoffen, honderden verschillende soorten brood te maken. Het is bijna niet te geloven en toch is het zo. Naast het type en de kwaliteit van de grondstoffen heeft de werkwijze en de manier van bakken ook een grote invloed op de uiteindelijke kwaliteit van het brood. Maar als we met deze grondstoffen zoveel soorten producten kunnen maken dan moet het geheim in de baktechniek zitten, de manier waarop het product gemaakt wordt. Dit proces kan in 3 grote fasen ingedeeld worden: kneden, rijzen en bakken. Wanneer je brood maakt wil je natuurlijk een eindproduct krijgen met een vrij malse luchtige structuur die zich gemakkelijk laat kauwen. Om dit te verkrijgen is het absoluut noodzakelijk dat de afzonderlijke fasen van het productieproces op een correcte en ordelijke manier uitgevoerd worden. Daarbij is het kneden de kortste maar waarschijnlijk de belangrijkste fase van het hele proces. Tijdens het kneden wordt de basis gelegd van de eigenschappen en de kwaliteit van het eindproduct. Zou je denken….!!

Echt waar, het kneden wordt bij de bereiding van dit specifieke brood volledige achterwege gelaten. Hoe? Heel eenvoudig: je mengt alle ingrediënten in een kom, al roerend, met een houten lepel, dekt de kom af met plastic folie en laat het op kamertemperatuur circa 2 uur rijzen (of één nachtje in de koelkast voor een nóg beter eindresultaat). Dan doe je het mengsel in het bakblik en laat het nogmaals rijzen, deze keer voor 1 uur, daarna een half uurtje in de oven bakken op 180°C (hete lucht) en klaar is je brood. Een kind kan de was doen! De voorbereiding duurt slechts 10 minuten en het resultaat is altijd perfect: een mals brood met een knapperige korst en een heerlijke smaak, belangrijke kenmerken die niet te onderscheiden zijn van een brood waarvan het deeg op ‘normale’ wijze is gekneed en precies zoals een brood moet zijn. In dit geval heb ik er zonnebloem- en pijnboompitten aan toegevoegd, maar als je wilt kun je allerlei combinaties maken met zaden en pitten waarvan je het meest houdt (of je laat het gewoon achterwege).

Veel mensen hebben schrik om zelf brood te bereiden. Enerzijds door de tijd die ermee gepaard gaat en anderzijds de angst dat het mislukt. Neem van mij aan: beide emoties zijn bij het maken van dit brood ongegrond! Geef het gewoon eens een kans zou ik zeggen, er kan per slot van rekening weinig tot niets fout gaan….

 

Brood zonder kneden

 

Recept Brood-Zonder-Kneden

Voorbereidingstijd: 10 minuten

Kooktijd: 30 minuten

Totaal tijd: 40 minuten

Recept Brood-Zonder-Kneden

Ingrediënten:

 • 500 gr volkoren broodmeel
 • 360 ml warm water
 • 1 el gedroogde gist
 • 1 el zeezout
 • 1 el suiker
 • 50 gr mix van zonnebloem- en pompoenpitten (of naar keuze)
 • zonnebloemolie om het cakeblik in te vetten (of andere neutrale olie)

Werkwijze:

 1. Doe het broodmeel in een grote kom en voeg al het water toe.
 2. Voeg de gist, zeezout, suiker en (eventueel) de pitten toe (zorg ervoor dat de gist en zout in eerste instantie niet met elkaar in aanraking komen).
 3. Roer met een houten lepel alles goed door elkaar (je krijgt een natte brij, maar geen deegbal).
 4. Dek de kom af met plastic folie en laat 2 uur rijzen (bij voorkeur één nacht in de koelkast).
 5. Vet een cakeblik van 25-30 cm in met zonnebloemolie.
 6. Bestuif je werkplek licht met bloem.
 7. Stort het broodmengsel op je werkplek en kneed circa 3 minuutjes door elkaar.
 8. Plaats het mengsel in het cakeblik, dek af met plastic folie en laat het nog eens voor 1 (één) uur rijzen.
 9. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C (met hete lucht) of 200°C (zonder hete lucht).
 10. Bak 30 minuten tot het brood goudbruin van kleur is (prik met een satéprikker om te checken of het brood gaar is, deze moet er schoon uitkomen).
 11. Verwijder het brood direct uit het blik en laat op een rooster afkoelen.

De totale tijd is exclusief de rijstijd van 3 uur of één nacht+ 1 uur!!

http://murielsbakingpassion.nl/brood-zonder-kneden/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *