Boerenkoolsalade met Geitenkaas

Boerenkoolsalade met geitenkaas

 

Behalve boerenkool eten in een stamppot, zoals we dat gewend zijn in Nederland te doen, kun je boerenkool op talloze manieren in de keuken gebruiken.

Wist je dat boerenkool één van de meest gezonde groenten is? Deze groente biedt een rijke variatie aan voedingsstoffen die er bovendien allemaal in grote hoeveelheden in voorkomen. Boerenkool is razend populair in de VS, wat vooral komt door zijn nieuwe status als superfood, die is gebaseerd op de enorme hoge voedingswaarde en de diverse mogelijkheden die boerenkool heeft voor topkoks om hun culinaire hoogstandjes mee te tonen. Tegenwoordig is deze groente dan ook hip, cool and trendy.

In de VS wordt boerenkool kale of borencole genoemd (dat laatste woord komt uiteraard van het Nederlandse boerenkool). Tijdens mijn reizen door dit mooie land kwam ik deze groente op vrijwel elke menukaart tegen, meestal in de vorm van allerlei salades maar bijvoorbeeld ook als boerenkoolsoep, gefrituurde boerenkool of allerlei boerenkoolquiches om er maar een paar te noemen. Deze laatste heb ik met name in Albuquerque New Mexico gegeten als ontbijt en was erg lekker kan ik je vertellen.

 Boerenkool is een ideale groente om rauw te eten in een salade en zodra er weer verse boerenkool te koop is, spoed ik mezelf altijd naar de boerenmarkt om er kilo’s van in te slaan want wat mij betreft mag er elke dag wel een gerecht op tafel komen waarin boerenkool is verwerkt.

Deze keer heb ik een hoofdmaaltijdsalade gemaakt met daarin geitenkaas, geroosterde pompoen, rozijnen, een rood pepertje en geroosterde amandelen verwerkt en er een vinaigrette aan toegevoegd. Deze salade heb ik al een keertje eerder bereid en heb hem voor de laatste keer gegeten in een restaurant in Boulder Utah tijdens mijn afgelopen vakantie in de VS. Beide keren wist ik al meteen, dat, zodra er weer verse boerenkool te koop zou zijn, ik het meteen weer zou gaan maken. Ik kan er namelijk niet genoeg van krijgen!

 
 

Recept Boerenkoolsalade met Geitenkaas

Voorbereidingstijd: 20 minuten

Aantal: 4 personen

Recept Boerenkoolsalade met Geitenkaas

Ingrediënten:

  Salade
 • 500 gr boerenkool (geplukt en zeer fijn gesneden)
 • 200 gr geroosterde pompoen (in blokjes gesneden)
 • 100 gr geitenkaas (in stukjes gesneden)
 • 125 gr amandelen (geroosterd)
 • 75 gr rozijnen (geweld)
 • 1 rood pepertje
 • Vinaigrette
 • 1½ sjalot
 • 1½ el Dijon mosterd
 • 40 ml extra vergine olijfolie
 • 20 ml rode wijnazijn
 • sap van ½ citroen
 • zout en peper naar smaak

Werkwijze:

  Salade
 1. Verdeel en stapel de boerenkool als basis op 4 mooie saladeborden.
 2. Verdeel de pompoen, amandelen, rozijnen en rood pepertje over de boerenkool.
 3. Verdeel als laatste de geitenkaas over de salade.
 4. Vinaigrette
 5. Snij het sjalotje zeer fijn en plaats het in een mengkom.
 6. Voeg er mosterd, rode wijnazijn en citroensap aan toe en klop even door met de garde.
 7. Voeg er al kloppend, druppelsgewijs, de olijfolie aan toe totdat het een mooie gladde vinaigrette wordt en voeg zout en/of peper toe naar smaak.
 8. Verdeel de vinaigrette over de salades en serveer onmiddellijk.
http://murielsbakingpassion.nl/boerenkoolsalade/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *