Bloemkool Spinazie salade

Cauliflower Spinach Salad

 

Salades, daar kan ik geen genoeg van krijgen. Voor veel mensen is de zomer aanleiding om weer aan salades te gaan denken. Wij eten ze het hele jaar door, elk jaargetijde. Verse groenten zijn het hele jaar verkrijgbaar, dus waarom wachten tot het zomer is? Wij eten een salade altijd als maaltijdsalade, maar natuurlijk is het evenzo lekker als lunch of bijgerecht bij het avondeten. Een salade is snel klaar, makkelijk te bereiden, fris en gezond. Een ander voordeel is dat een salade spotgoedkoop is. Redenen genoeg dus om er voor te kiezen er regelmatig een te eten!

De mogelijkheden tot variëren met salades zijn onuitputtelijk. Met de meest simpele ingredïenten kun je al snel iets formidabels voorschotelen. Met een beetje sla, een paar tomaatjes, avocado en maïs als basisingrediënten bijvoorbeeld kun je eindeloos afwisselen. Je kunt er aan toevoegen wat je maar lekker vindt en als kers op de taart maak je hem af met een zalige zelfgemaakte dressing van bijvoorbeeld limoensap vermengd met wat rode wijnazijn en een goeie extra vierge olijfolie. Simpel, maar oh zo smakelijk. Variëren met ingrediënten maakt dat het eten van een salade niet alleen bijzonder is en blijft, maar maakt het bereiden ervan zéker zo leuk.

Ik heb tot nu toe nog maar een paar salades op mijn blog geplaatst, maar ik kan je verklappen dat er hier in huis minstens vier keer per week een maaltijdsalade wordt geserveerd. Salades in allerlei soorten en maten, met de meest diverse bestanddelen. Zo ook deze Bloemkool Spinazie Salade. Bij bloemkool denken de meeste mensen misschien aan een avondmaaltijd waarbij aardappelen, misschien een gehaktballetje en een overdadige vleesjus wordt geserveerd. Jus die vakkundig in een kuiltje van bloemkool met aardappel wordt gegoten. Niks mis mee!! Maar als ik bloemkool zie dan denk ik altijd aan de verrassende dingen die je daar mee kunt doen. Verwerken in een salade bijvoorbeeld, maar dan rauw dus. Hetzelfde geldt wat mij betreft ook voor spinazie. Als je weer eens salade wilt gaan eten en je gebruikt daarbij standaard sla, vervang dit dat eens door spinazie, ook gewoon rauw. De pittige smaak ervan geeft nét dat subtiele verschil. Ook de meeste kinderen vinden zowel rauwe bloemkool als spinazie best lekker, dus wie weet zijn ze ook wel blij als je ze op deze manier verwerkt. De combinatie van bloemkool, spinazie, geraspte wortel, rozijnen, én verkruimelde feta in deze specifieke salade maken er een echt knapperig en fris feestje van. Als dressing heb ik er een Chermoula bij geserveerd. Deze (van oorsprong Marokkaanse)saus wordt veelal gebruikt als marinade voor vlees en vis, maar dus ook als dressing. Er bestaan verschillende versies van, maar de kern van Chermoula is een mengsel van kruiden zoals koriander, komijn en verse Spaanse pepers, vermengd met kruiden, knoflook, verse citroensap en olijfolie. Pittig, maar zoooo lekker!!

Deze salade is uitermate geschikt als maaltijdsalade, voor bij de lunch, maar ook een geweldig bijgerecht bij het avondeten. En dan blijft ie ook nog eens lang knapperig en fris, dus wie weet kan ie wel in een bakje mee naar werk of school. Valt er iets negatiefs over deze salade te vermelden? Naar mijn mening niet, maar dat laat ik geheel aan jou over. Bij ons werd hij in ieder geval binnen no time de grote favoriet.

 

Bloemkoolsalade

 

Recept Bloemkool Spinaziesalade

Totaal tijd: 45 minuten

Aantal: 4 personen

Recept Bloemkool Spinaziesalade

Ingrediënten:

    Salade
  • 1 bloemkool
  • 250 gr verse spinazie
  • 2 wortelen
  • 100 gr rozijnen
  • 250 gr feta ( grof verkruimeld)
  • zwarte peper en (Himalaya)zout naar smaak
  • Chermoula Dressing
  • 50 gr verse koriander (fijngesneden)
  • 120 ml extra vierge olijfolie
  • 3 el verse citroensap
  • 1 el verse limoensap
  • 3 teentjes knoflook (zeer fijngesneden)
  • 1 rood pepertje (zeer fijngesneden)
  • 1 el gerookte paprikapoeder
  • ½ el zoete paprikapoeder
  • 1½ tl komijnpoeder
  • ¼ tl cayenne peper
  • ¼ tl zwarte peper
  • 1 tl (Himalaya)zout

Werkwijze:

    Chermoula Dressing
  1. Meng in een kom de olijfolie, knoflook, citroen- en limoensap.
  2. Voeg alle overige ingrediënten toe BEHALVE DE VERSE KORIANDER en roer alles goed door elkaar.
  3. Voeg de verse koriander toe en roer opnieuw. Zet apart.
  4. Salade
  5. Verwijder de bladen en stam van de bloemkool, was de roosjes, halveer ze en doe ze in een mooie saladekom.
  6. Verwijder de buitenkant van de wortels, rasp ze en voeg toe aan de bloemkoolroosjes.
  7. Voeg de rozijnen toe.
  8. Was de spinazie grondig, maak het goed droog en voeg toe aan de salade (halveer de spinazieblaadjes eventueel).
  9. Meng alles goed door elkaar.
  10. Voeg de Chermoula Dressing toe en roer alles wederom goed door elkaar.
  11. Breng op smaak met peper en (Himalaya)zout.
  12. Voeg de verkruimelde feta toe.
http://murielsbakingpassion.nl/bloemkool-spinaziesalade/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *