Baklava

Baklava

 

Vandaag heb ik voor het eerst sinds lange tijd weer eens Baklava gemaakt. Voor de echte zoetekauw is Baklava feitelijk een must en wellicht een vertrouwd iets, maar voor wie niet bekend is met dit goedje: Baklava bestaat uit laagjes filodeeg (een beetje vergelijkbaar met bladerdeeg), gevuld met gemalen stukjes noot, doorgaans walnoot of pistache maar ook wel amandel. Er zijn allerlei varianten waarbij ook wel kaneel, kardemom, kruidnagel, citroenrasp, sinaasappelrasp, rozenwater of vanillesuiker worden toegevoegd. Het geheel wordt, na het bakken, doordrenkt met een zoete siroop van suiker of honing (of een mengsel daarvan).

 

Baklava

 

Vaak wordt de Baklava op een grote schaal gemaakt en vervolgens in kleine stukjes gesneden. Omdat de Baklava erg zoet en vet is, is hij ook zeer machtig en calorierijk. Er wordt vaak koffie bij gedronken en in de toeristische gebieden wordt de baklava met een bolletje ijs geserveerd. Over de oorsprong van Baklava is nogal onduidelijkheid. Vaak wordt gedacht en geschreven dat Turkije de bakermat van de Baklava is, maar zeker is dit allerminst. Allerlei verschillende landen vanaf de Balkan tot het Midden-Oosten claimen namelijk de oorsprong, dus laat ik daar mijn vingers maar niet aan branden.

Baklava heeft jammergenoeg de reputatie van een moeilijk te bereiden gebak, maar eigenlijk is het verrassend gemakkelijk om te maken. Ik vermoed dat dit komt omdat werken met filodeeg heel lastig lijkt, maar als je voorzichtig en met beleid te werk gaat, is het dit niet echt. Het belangrijkste is in ieder geval dat je ALLE bladen filodeeg goed besmeerd met gesmolten boter, dat is alles! Dus wat let je om Baklava een keertje zélf maken? Laat jezelf onderdompelen in de Griekse of Turkse sferen en geniet zou ik zeggen!

WAARSCHUWING!!: Baklava kan heel verslavend zijn. Als je eenmaal een stukje van dit kleverige, zoete, boterachtige, schilferige, nootachtige goedje hebt gesnoept, ben je meteen verkocht….

Baklava

 

Recept Baklava

Voorbereidingstijd: 45 minuten

Kooktijd: 1 uur, 15 minuten

Totaal tijd: 2 uur

Aantal: circa 24 stukken

Recept Baklava

Ingrediënten:

  Baklava
 • 450 gr vers filodeeg (circa 40 vellen)
 • 450 gr walnoten
 • 225 gr ongezouten boter
 • 1 tl kaneelpoeder
 • Siroop
 • 180 ml water
 • 120 ml honing
 • 200 gr kristalsuiker
 • sap van ½ citroen

Werkwijze:

 1. Indien nodig, knip het filodeeg op de maat van je ovenschaal (ik heb een ovenschaal van 22x33 cm gebruikt), leg ze op elkaar en bedek met een vochtige doek om uitdrogen te voorkomen.
 2. Beboter de bodem en zijkanten van een ovenschaal.
 3. Breng suiker, honing, water en citroensap op hoog vuur aan de kook en roer tot de suiker is opgelost, zet hierna het vuur laag en kook nog eens 4 minuten zonder te roeren. Haal van het vuur en laat de siroop afkoelen tijdens het bereiden van baklava.
 4. Hak de walnoten fijn in een hakmolen of keukenmachine.
 5. Doe de gehakte walnoten in een aparte kom en meng dit met de kaneel.
 6. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur.
 7. Verwarm de oven voor op 160°C.
 8. Leg 1 vel filodeeg in de ovenschaal en bestrijk dit met de gesmolten boter.
 9. Herhaal dit nog 9 keer (hou de overgebleven vellen filodeeg ten alle tijden bedekt met een vochtige doek om uitdrogen te voorkomen).
 10. Verdeel circa ⅕ van het walnoten/kaneelmengsel over de bovenste (beboterde) laag filodeeg (50 gram).
 11. Leg hierop 5 vellen filodeeg (LET OP!! Bestrijk elk vel met de gesmolten boter).
 12. Verdeel op het bovenste (beboterde) vel ⅕ van het walnoten/kaneelmengsel (50 gram).
 13. Herhaal dit nog 4 keer.
 14. Eindig met 10 lagen filodeeg (LET OP!! Bestrijk elk vel met de gesmolten boter).
 15. Snij het deeg in de breedte in 6 gelijke stroken (ik heb stroken van circa 6 cm gemaakt).
 16. Snij het deeg in de lengte in 4 gelijke stroken (ik heb stroken van circa 4 cm gemaakt).
 17. Bak gedurende 1 uur en 15 minuten totdat de bovenkant goudbruin van kleur is.
 18. Haal de baklava uit de oven en schenk en verdeel er onmiddellijk de afgekoelde siroop overheen, dit zorgt ervoor dat de bovenste laag krokant blijft ipv dat hij zacht wordt (als het goed is hoor je een gesis doordat de hete baklava in aanraking komt met de afgekoelde siroop).
 19. Laat de baklava volledig afkoelen, onbedekt en bij kamertemperatuur (voor het beste resultaat laat je de baklava 4-6 uur staan of een nacht bij kamertemperatuur om de binnenste lagen volledig te laten doordrenken met de siroop waardoor deze zacht worden).
http://murielsbakingpassion.nl/baklava/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *