Anzac Koekje

Anzac koekje

 

Dit krokante en geurige koekje, op basis van o.a. havervlokken, kokos en stroop is wereldwijd populair en heeft ook een opmerkelijk verhaal. Eentje die naar mijn mening dermate betekenisvol is om hierover nader op in te gaan.

Ieder jaar op 25 april vieren Australië en Nieuw-Zeeland Anzac Day (Anzac staat voor het Australian New Zealand Army Corps). Tijdens deze feest- en herinneringsdag worden de gevallen soldaten van de Eerste Wereldoorlog te geëerd.

Op 25 april 1915, tijdens de Eerste Wereldoorlog, landden de ‘Anzacs’ op het eiland Gallipoli, Turkije. Acht maanden van bloedige strijd volgden. Beide landen verloren meer dan 10.000 mensen en 30.000 soldaten raakten ernstig gewond. Op 20 december trokken de Anzacs zich verloren terug. Gallipoli is een zwarte pagina in de geschiedenisboeken. Een jaar na de landing werden in Australië, Nieuw-Zeeland en Londen herdenkingsceremonies gehouden. Oud-soldaten trokken in een mars door de straten, 25 april wordt vanaf dan tot Anzac Day uitgeroepen.

Tegenwoordig worden niet alleen de strijders van Gallipoli herdacht, maar alle mannen en vrouwen die hebben gestreden of nu nog strijden voor vrijheid. Anzac begint al in alle vroegte met een herdenkingsmis, net voor zonsopgang. Op dat moment zijn de soldaten namelijk geland in Gallipoli. Enkele uren daarna is er op verschillende plaatsen een stoet van veteranen die meestal eindigt bij een oorlogsmonument. Na de plechtigheden vertrekt iedereen naar de cafés of de veteranen clubs. Op Anzac Day eten Aussies en Kiwi’s traditioneel Anzac koekjes als herinnering aan de vrouwen van de soldaten in de Eerste Wereldoorlog die de koekjes naar hun mannen in Europa stuurden. Waarom specifiek dít koekje naar de manschappen werd gestuurd? Om de dood eenvoudige reden dat het is gemaakt van lang houdbare producten zoals kokos, havervlokken en suiker. Omdat het daarom nauwelijks kon bederven overleefde het de lange reis van Australië naar Europa en hadden de soldaten, die onder erbarmelijke omstandigheden hun daden moesten verrichten, tenminste íets om naar uit zien.

Er zijn veel varianten van dit koekje te vinden, varianten waarbij allerlei verschillende ingrediënten aan worden toegevoegd. Ik heb zo goed als mogelijk het oorspronkelijke recept aangehouden. Ten eerste om te ondervinden wat de soldaten van toen precies moeten hebben geproefd maar bovenal uit respect voor hen die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid van anderen.

 

Anzac koekje

 

Recept Anzac Koekje

Voorbereidingstijd: 15 minuten

Kooktijd: 10 minuten

Totaal tijd: 25 minuten

Aantal: circa 12 stuks

Recept Anzac Koekje

Ingrediënten:

 • 85 gr havervlokken
 • 85 gr kokosrasp
 • 100 gr bloem
 • 100 gr suiker
 • 100 gr roomboter
 • 1 el stroop
 • 1 el baking soda (zuiveringszout)
 • 2 el water

Werkwijze:

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 3. Meng de havervlokken, kokosrasp, bloem en suiker in een kom.
 4. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur and roer er de stroop doorheen.
 5. Breng water aan de kook in een pannetje en voeg de baking soda toe.
 6. Voeg dit al roerend aan het boter/stroopmengsel toe.
 7. Maak een putje in het midden van het havervlokkenmengsel en giet hierin het boter/stroopmengsel. Roer voorzichtig totdat alle droge ingrediënten goed zijn opgenomen.
 8. Neem een dessertlepel of koekjeslepel, schep partjes van het mengsel en plaats de partjes op de bakplaat, circa 2½ cm van elkaar verwijderd.
 9. Bak de koekjes gedurende 8-10 minuten totdat ze goudbruin van kleur zijn.
 10. Leg de koekjes op een rek om af te koelen.
http://murielsbakingpassion.nl/anzac-koekje/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *